Het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Saoedi-Arabië volgende week is op zijn minst controversieel te noemen. Biden verdedigt zijn besluit in een opiniestuk in The Washington Post. Hij wil het "strategische partnerschap met Saoedi-Arabië" verbeteren en belooft tegelijkertijd trouw te blijven aan "fundamentele Amerikaanse waarden".

Met het bezoek van Biden aan Saoedi-Arabië lijkt er een einde te komen aan pogingen van de Verenigde Staten om kroonprins Mohammed Bin Salman te boycotten.

Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat 'MBS' verantwoordelijk is voor de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in 2018. Khashoggi schreef voor The Washington Past en was een criticus van Bin Salman. Als presidentskandidaat zei Biden nog dat hij Saoedi-Arabië als een pariastaat ziet vanwege de moord op de journalist.

"Ik weet dat veel mensen het oneens zijn met mijn beslissing om naar Saoedi-Arabië te reizen", schrijft de president in The Washington Post. "Mijn standpunten over mensenrechten zijn duidelijk en die heb ik al lang. Fundamentele vrijheden staan altijd op de agenda wanneer ik naar het buitenland reis. Dat zal deze reis niet anders zijn."

Door de Russische invasie van Oekraïne en de sancties die de VS daarna tegen Rusland heeft afgekondigd, is Biden op zoek naar andere energieleveranciers. Saoedi-Arabië beschikt over grote gas- en olievoorraden en de VS hoopt op een verhoging van de productie om de stijging van de energieprijzen tegen te gaan.

'Strategisch partnerschap versterken is mijn doel'

Of Biden en de kroonprins elkaar gaan ontmoeten is onduidelijk. De Amerikaanse president liet vorige maand weten geen ontmoeting te hebben met Bin Salman. Maar het Witte Huis zei deze week dat een bezoek aan de kroonprins wel deel uitmaakt van de reis.

"Als president is het mijn taak om ons land sterk en veilig te houden", schrijft Biden in zijn opiniestuk. "Om dit te doen moeten we direct in contact staan met landen die hier invloed op hebben. Saoedi-Arabië is een van deze landen. Het strategisch partnerschap versterken is mijn doel tijdens mijn ontmoeting vrijdag met de Saoedische leiders."