De man die vastzit vanwege de moord op de Japanse oud-premier Shinzo Abe heeft tegen de politie gezegd dat hij aanvankelijk een leider van een religieuze groep wilde doden, meldt het Japanse persbureau Kyodo. Zijn moeder zou financieel in de problemen zijn geraakt door donaties aan deze groep, die volgens de verdachte door Abe werd gepromoot.

Eerder werd al bekend dat verdachte Tetsuya Yamagami wrok tegen Abe koesterde, omdat de politicus volgens hem verbonden was aan een religieuze groep. Het is niet duidelijk waarom de 41-jarige man uiteindelijk Abe als slachtoffer koos.

Abe werd doodgeschoten toen hij vrijdag in de stad Nara kiezers toesprak namens regeringspartij LDP, in de aanloop naar de senaatsverkiezingen van zondag. Yamagami heeft bekend en volgens Kyodo ook toegegeven dat hij meerdere plekken had bezocht waar Abe verkiezingstoespraken hield.

Vuurwapengeweld is zeldzaam in Japan

De moordaanslag op Japans langszittende premier veroorzaakte een wereldwijde schokgolf. Door de strenge wapenwetten in Japan is vuurwapengeweld zeldzaam en daarnaast is het ongebruikelijk dat politici het slachtoffer worden van geweld.

Het is volgens premier Fumio Kishida belangrijk dat een democratische stembusgang juist nu doorgaat. De verkiezingscampagnes zijn zaterdag hervat.

Het lichaam van Abe is zaterdag vanuit Nara overgebracht naar zijn woning in Tokio. Japanse media melden dat maandagavond een wake wordt gehouden en dat de voormalige premier een dag later wordt begraven in het bijzijn van naaste familie en medewerkers.

Het is niet bekend of er ook een publieke herdenkingsdienst komt. Japanners die hun steun willen betuigen bezoeken sinds vrijdagavond de plek waar Abe is neergeschoten om er te bidden en onder meer bloemen neer te leggen.

Japanse premier over aanslag op oud-premier Abe: 'Ik ben sprakeloos'
71
Japanse premier over aanslag op oud-premier Abe: 'Ik ben sprakeloos'