De Britse premier Boris Johnson heeft donderdag aangekondigd dat hij opstapt. Hij blijft voorlopig de taken van de regeringsleider uitvoeren, totdat er een opvolger bekend is. Johnson lag al geruime tijd onder vuur vanwege een reeks schandalen, zoals het bijwonen van feestjes tijdens coronalockdowns. Het vertrek van een aantal prominente ministers in de afgelopen dagen blijkt de druppel te zijn geweest.

Johnson treedt ook per direct af als partijleider van de Conservative Party. Hij zei dat dit nu "overduidelijk de wil van de grootste parlementaire partij" is. Vorige maand overleefde Johnson nog een vertrouwensstemming, toen een kleine meerderheid van zijn partijgenoten vond dat hij kon aanblijven. Nu tientallen leden van zijn kabinet zijn opgestapt, treedt Johnson alsnog terug.

In een persconferentie voor 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier, liet Johnson weten dat de zoektocht naar zijn opvolger volgende week begint. "In de politiek is niemand ook maar enigszins onvervangbaar. Ons geweldige systeem zal een andere leider produceren", zei Johnson. Hij beloofde dat hij die nieuwe leider "alle mogelijke steun zal geven".

Johnson had woensdag nog gezegd dat hij door wilde als premier. Een dag later zei hij dat hij de beslissing om "de mooiste baan ter wereld" op te geven zo lang mogelijk had uitgesteld, omdat hij "het mandaat van de kiezers" wilde uitvoeren. Hij noemde het zijn plicht om te doen wat hij beloofd had.

"Boven alles wil ik het Britse volk bedanken voor het enorme privilege dat jullie me gegund hebben. Er zullen mensen opgelucht zijn, en er zullen mensen teleurgesteld zijn. Het is pijnlijk dat nu zo veel projecten en ideeën niet worden doorgezet, maar zo is het leven nou eenmaal."

Oppositieleden, met name van de Labour Party, hadden aangedrongen op een onmiddellijk vertrek van Johnson en nieuwe verkiezingen. Johnson noemde het "een belachelijk idee om in deze moeilijke tijd van regering te wisselen". Hij wees erop dat de Conservative Party nog altijd de grootste is in het parlement.

Bekijk het statement van de Britse premier Boris Johnson
37
Bekijk het statement van de Britse premier Boris Johnson

Vertrekgolf ministers was druppel

Het vertrek van een reeks hooggeplaatste functionarissen werd op 5 juli ingeluid door minister van Financiën Rishi Sunak en gezondheidsminister Sajid Javid. Het tweetal uitte bij hun vertrek felle kritiek op Johnson. Ze schreven in een verklaring dat de overheid geen "goed, competent en serieus werk" verricht.

Na het vertrek van de belangrijke ministers stapten nog enkele tientallen regeringsleden op. Daarna vroegen Britse politieke analisten zich af of Johnson hen wel allemaal kon vervangen. Johnson maakte donderdag op de persconferentie bekend alle open plekken in zijn kabinet te hebben gevuld.

Sunak en Javid behoren beiden tot de Conservative Party van Johnson. Binnen zijn eigen partij werd al langer gevraagd om het vertrek van de premier. Zo overleefde Johnson begin juni nipt een vertrouwensstemming, waarbij minder dan zes op de tien partijgenoten steun voor hem uitspraken.

Johnson wil nog even aanblijven als premier: kan dat zomaar?
134
Johnson wil nog even aanblijven als premier: kan dat zomaar?

Schandalen stapelden zich op

Johnson was sinds 2019 de premier van het Verenigd Koninkrijk, nadat hij de opgestapte Theresa May had opgevolgd. Daarvoor was hij onder andere acht jaar lang de burgemeester van Londen.

Tijdens Johnsons termijn als premier stapelden de schandalen zich langzaam op. Het merendeel vond plaats in de categorie 'partygate'. Die zaak draait om verboden feestjes op het kantoor van Johnson tijdens coronalockdowns.

Recent kwam een nieuw schandaal aan het licht. De premier had een ex-regeringslid ondanks klachten over seksueel wangedrag een baan gegeven.

Johnson kwam in het nauw door 'partygate': dit waren de feestjes op een rij
185
Johnson kwam in het nauw door 'partygate': dit waren de feestjes op een rij