Het Israëlische leger heeft woensdag een twintigjarige Palestijn doodgeschoten bij een inval in het dorp Jaba', vlak bij de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Israël reageert met bijna dagelijkse invallen op een reeks aanslagen die mede door Palestijnen uit die streek zouden zijn gepleegd. Bij die aanslagen kwamen negentien Israëliërs om.

De dood van Rafiq Riyad Ghannam volgt enkele dagen op die van Kamel Abdallah Alwaneh. Die negentienjarige Palestijn kwam zondag eveneens om het leven door Israëlische kogels.

Bij de Israëlische invallen zijn inmiddels tientallen Palestijnen omgekomen. Israël zegt dat de meesten van hen op de militairen schoten of stenen naar hen gooiden. Zeker twee doden zouden toevallige voorbijgangers zijn.

Israël bezet de Westelijke Jordaanoever sinds 1967. De Palestijnen zien de streek als onderdeel van hun toekomstige eigen staat. Israël beschouwt de Westelijke Jordaanoever juist als van religieus belang voor de eigen inwoners.

De Palestijns-Amerikaanse Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh werd op 11 mei doodgeschoten toen ze verslag deed van de onrust rond Jenin. Volgens de Verenigde Naties vuurde een Israëlische militair de dodelijke kogel af.