Vrouwen en meisjes die als tiener voor het eerst moeder worden, hebben op hun veertigste gemiddeld bijna vijf kinderen gekregen. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van de Verenigde Naties (VN). Wereldwijd krijgen vrouwen juist steeds minder kinderen.

Bijna een derde van de meisjes in zogenoemde ontwikkelingslanden wordt als tiener voor het eerst moeder. De helft van deze groep is jonger dan zeventien jaar. 40 procent van de meisjes uit deze groep heeft drie kinderen gekregen voor haar twintigste.

De VN maakt zich zorgen over de uitkomsten en over de vrouwenrechten.

Het aantal kinderhuwelijken neemt toe, blijkt ook uit het onderzoek. Daardoor neemt het opleidingsniveau van meisjes af en hebben ze minder toegang tot informatie over veilige en gewenste seks. Dat draagt, samen met de structurele achterstelling van vrouwen op onder meer financieel gebied, bij aan meer tienerzwangerschappen.

Zowel het aantal als het aandeel tienerzwangerschappen is vooral groot in de ontwikkelingslanden, constateert de VN.

"De wereld faalt in het beschermen van meisjes", zegt directeur Natalia Kanem van het VN-bevolkingsfonds. Daarom roept het samenwerkingsverband overheden, hulporganisaties en gezinnen ertoe op meisjes beter te beschermen via beleid en economische steun.