De 21-jarige man die ervan verdacht wordt dat hij maandag het vuur opende op de mensenmassa bij een 4 juli-parade in de buurt van Chicago heeft zijn aanslag wekenlang voorbereid. Hij had meerdere wapens in zijn bezit en vermomde zich na de aanslag als een vrouw om de plaats delict te ontvluchten, meldt de politie dinsdag. Hij wordt aangeklaagd voor zevenvoudige moord met voorbedachten rade.

Als de verdachte wordt veroordeeld, staat hem een levenslange gevangenisstraf te wachten, zei de openbare aanklager van Illinois, Eric Reinhard op een persconferentie. De man maakt in dat geval geen kans op vervroegde vrijlating.

Voordat het onderzoek wordt afgerond, zullen nog tientallen aanvullende aanklachten volgen, aldus Reinhard. De verdachte zal woensdag voor het eerst bij een rechtszitting verschijnen. De aanklager zal dan eisen dat de man in hechtenis blijft zonder borgtocht.

Volgens de regionale politie heeft de schutter op willekeurige mensen geschoten. "Hij lijkt het niet op een bepaalde religie of ras te hebben gemunt", aldus een woordvoerder.

Wekenlang voorbereid

De man heeft zijn aanslag wekenlang voorbereid. Hij had meerdere wapens in zijn bezit en vermomde zich na de aanslag als een vrouw om de plaats delict te ontvluchten, meldt de politie dinsdag.

De politie gaat ervan uit dat de 22-jarige man de aanslag in zijn eentje uitvoerde. De wapens heeft hij op legale wijze aangeschaft in de directe omgeving van Chicago. De schutter zou onder meer gebruik hebben gemaakt van een AR-15-aanvalsgeweer, dat vaker wordt gebruikt bij schietpartijen in de VS.

In totaal vuurde de man zeker zeventig kogels af op het publiek. Zes mensen kwamen om het leven, later overleed een zevende slachtoffer. Tientallen mensen raakten gewond, van wie meer dan twintig ernstig.

Paniek tijdens schietpartij op 4 juli-parade in Chicago
34
Paniek tijdens schietpartij op 4 juli-parade in Chicago

Amerikanen vierden nationale feestdag

De man opende het vuur tijdens een optocht in een voorstad van Chicago. Veel aanwezigen vierden op dat moment de Amerikaanse nationale feestdag 4 juli, waarop de onafhankelijkheid wordt gevierd.

Volgens de politie was de verdachte met behulp van een ladder op het dak van een gebouw geklommen. Vanuit die positie opende hij het vuur op het publiek, waarna grote paniek ontstond.

Het incident komt op het moment dat veel Amerikanen andere recente bloedbaden nog vers in het geheugen hebben. Op 24 mei werden negentien schoolkinderen en twee leraren doodgeschoten op een basisschool in Uvalde in de staat Texas. Tien dagen eerder werden tien mensen doodgeschoten in een supermarkt in de staat New York.