De NAVO-landen hebben dinsdag officieel getekend voor de toetreding van Zweden en Finland tot het militaire bondgenootschap. Dat betekent dat de aspirant-leden vanaf nu mogen meepraten, maar nog niet meestemmen.

Zweden en Finland begonnen maandag aan het overleg dat ze moest klaarstomen voor het lidmaatschap. Voor eerdere kandidaat-leden duurde dat proces vele maanden, maar nu was het al in één dag klaar. Dat komt doordat de twee landen al jaren nauw samenwerken met de NAVO.

"Het is werkelijk een historisch moment voor Finland, Zweden en de NAVO en voor onze gedeelde veiligheid", zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg bij de ondertekeningsceremonie. Namens Nederland tekende scheidend ambassadeur Marisa Gerards. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) spreekt van een "wezenlijke stap voor onze veiligheid".

Volgens Hoekstra betekent de NAVO-toetreding dat ook Nederland veiliger wordt, omdat "twee voor Nederland heel belangrijke bondgenoten uit de EU nu ook toetreden tot de NAVO". Finland en Zweden zijn volgens Hoekstra twee landen die "hun militaire aangelegenheden heel goed op orde hebben".

Daadwerkelijke toetreding duurt nog maanden

De twee aspirant-leden hebben nu nog de goedkeuring van de parlementen van de meeste van de dertig lidstaten nodig. De zogeheten ratificatie gaat naar verwachting nog maanden duren. Het Nederlandse kabinet stuurt het bijbehorende wetsontwerp naar de Raad van State voor een spoedadvies. Naar verwachting is dat advies donderdag rond, waarna het ontwerp naar de Tweede en Eerste Kamer wordt gestuurd. Hoekstra hoopt dat beide Kamers spoedig tot behandeling zullen overgaan.

Zweden en Finland kunnen nu nog geen beroep doen op de bescherming van de NAVO. Wel hebben beide landen van meerdere landen veiligheidsgaranties gekregen. Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de andere Scandinavische NAVO-leden hebben toegezegd Zweden en Finland te helpen in het geval van een aanval.

Turkije besloot vorige week op de NAVO-top in Madrid dat het zich niet langer zou verzetten tegen het lidmaatschap van Zweden en Finland. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wees er wel op dat Turkije de toetreding van de twee landen alsnog zal dwarsbomen als ze in zijn ogen niet genoeg werk maken van hun toezeggingen over bijvoorbeeld de aanpak van de Koerdische verzetsbeweging PKK.

Eerst een actieplan, dan dertig ja's: zo word je lid van de NAVO
109
Eerst een actieplan, dan dertig ja's: zo word je lid van de NAVO