Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn zondagavond meerdere mensen om het leven gekomen, zo meldt de politie. Een 22-jarige Deense man, vermoedelijk de schutter, is gearresteerd. Volgens de politie handelde de verdachte waarschijnlijk alleen.

De politie sluit niet uit dat het om een terroristische daad gaat. Politiecommandant Soren Thomassen kon bij een persmoment nog geen exact aantal slachtoffers delen.

De schietpartij vond plaats in winkelcentrum Field's. Het is een van de grootste winkelcentra van Denemarken en ligt tussen het centrum van de hoofdstad en de luchthaven.

Lokale media schrijven dat grote paniek ontstond toen de schoten werden gehoord. Een grote massa mensen zou daarna naar buiten zijn gerend.

Op sociale media schrijven mensen dat de schutter gebruikmaakte van een semiautomatisch geweer. Die berichten zijn niet bevestigd door de lokale autoriteiten.

Diverse getuigen beschrijven aan Deense media dat de schutter met een opgericht geweer door het winkelcentrum zou hebben gelopen, zonder te rennen. Ook zou de verdachte geprobeerd hebben mensen te misleiden door te zeggen dat zijn wapen nep was, wellicht in de hoop dat ze niet zouden wegrennen.

In de buurt van het winkelcentrum bevindt zich ook de Royal Arena, waar later op de dag een uitverkocht concert van de Britse zanger Harry Styles gepland stond. Dat concert is later op de avond afgelast. Mensen die al in de Royal Arena aanwezig waren, konden via de metro dat gedeelte van de stad verlaten, schrijft de Deense politie. Voor andere reizigers was de metrolijn die daarvoor wordt gebruikt gesloten.

De politie roept via Twitter getuigen op zich te melden. Burgemeester Sophie Hæstorp Andersen spreekt van een "heftig incident".

Mensen op de vlucht bij schietpartij winkelcentrum Kopenhagen
30
Mensen op de vlucht bij schietpartij winkelcentrum Kopenhagen

Deense premier spreekt van 'wrede aanval'

De premier van Denemarken, Mette Frederiksen, sprak zondagavond van een "wrede aanval". Ze riep de inwoners van haar land op elkaar te steunen "tijdens deze moeilijke tijd".

In een verklaring laat de Deense koninklijke familie, namens koningin Margrethe en het kroonprinselijk paar Frederik en Mary, weten dat haar gedachten en medeleven uitgaan naar de slachtoffers. Ook roept de koninklijke familie op tot "eenheid en zorg" en bedankt zij de autoriteiten en hulpdiensten "voor hun snelle en effectieve optreden in de afgelopen uren".