Meer dan een maand na het dodelijke bloedbad op een basisschool in de plaats Uvalde in de Amerikaanse staat Texas, heeft de verantwoordelijke politiechef ontslag genomen als gemeenteraadslid. Dat melden diverse media.

"Ik denk dat dit de beste beslissing is voor Uvalde", citeerde de lokale krant Uvalde Leader News politiechef Pete Arredondo. Hij werd in zijn functie als politiechef ruim een week geleden al met betaald verlof naar huis gestuurd.

Een achttienjarige schutter schoot eind mei negentien kinderen en twee leraren met een geweer dood op een school in Uvalde. Sinds de fatale schietpartij is er veel kritiek op de politieagenten en vooral op Arredondo.

Het zou zeker veertig minuten hebben geduurd voordat agenten ter plaatse waren. Daarna zou de politie-eenheid te veel geaarzeld hebben. Het duurde zo'n 70 minuten voordat agenten de schutter uiteindelijk confronteerden en hem doodschoten. Dat meldde persbureau AP eerder.

Arredondo heeft eerder tegen Amerikaanse media gezegd dat de agenten wachtten op een sleutel van het klaslokaal waar de schutter zich had verscholen en waarin leerlingen en docenten aanwezig waren. Ook zouden de aanwezige agenten niet voldoende wapens en materieel hebben gehad om de schutter eerder te confronteren.

Uit vrijgegeven videobeelden bleek echter dat er al veel eerder dan gezegd agenten met automatische wapens en kogelwerende schilden in de school aanwezig waren. Ook laten beveiligingsbeelden zien dat de aanwezige agenten nooit hebben gekeken of de klaslokalen überhaupt op slot zaten. Als de aanwezige agenten de schutter eerder hadden geconfronteerd, hadden ze mogelijk levens kunnen redden, zeggen critici.

Politieagenten tijdens een persconferentie na het bloedbad in Uvalde.

Politieagenten tijdens een persconferentie na het bloedbad in Uvalde.
Politieagenten tijdens een persconferentie na het bloedbad in Uvalde.
Foto: Getty Images