Een Amerikaans hulpteam is deze week na een tussenstop op Schiphol achttien tassen met medische hulpgoederen voor Oekraïne kwijtgeraakt. De bagage is om onbekende reden zoek geraakt toen de Amerikanen met een KLM-toestel van Amsterdam naar Polen vlogen, zegt Kurtis Pasqualle van het hulpteam tegen NU.nl. De spullen zijn nog altijd niet terecht.

Update: Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen in dit verhaal. Zo is gebleken dat het hulpteam de goederen door eigen toedoen is kwijtgeraakt en KLM geen blaam treft. Lees hierover meer in dit artikel.

KLM kan het verhaal van de Amerikanen niet bevestigen, maar mocht het zo zijn dat de luchtvaartmaatschappij een aandeel heeft gehad in het zoekraken van de bagage, dan is dat volgens een woordvoerder "uiterst vervelend". KLM laat verder weten de situatie te onderzoeken.

Door de problemen op Schiphol houdt het bedrijf veel meer koffers over dan normaal. Vrijdag bleek dat zo'n zeshonderd koffers van KLM-reizigers nog bij hun eigenaren afgeleverd moeten worden.

In de grote tassen zaten allerlei hulpgoederen voor Oekraïense soldaten in Oost-Oekraïne. Het gaat vooral om medische hulpmiddelen, zegt Pasqualle vanuit de Poolse stad Krakau tegen NU.nl. Hij is met een team andere veteranen onderweg naar het oosten van Oekraïne, maar kan nu niet verder. Naast alle medische hulpgoederen zit ook de uitrusting van de veteranen in de zoekgeraakte koffers.

De groep vloog deze week van Atlanta naar Amsterdam. Vervolgens ging de reis naar Polen. Van daaruit zou de groep verder reizen naar Oekraïne. Onderweg ging het mis. Het team kwam woensdag aan in Krakau, maar de bagage lag niet op de band. Hoe dat komt is niet duidelijk.

Pasqualle zegt dat hij tot donderdagavond niets van KLM had gehoord. Hij vermoedt dat de tassen zijn teruggestuurd naar Atlanta. Dat betekent dat een deel van het team mogelijk terug moet naar de VS om de spullen weer op te halen, zegt hij.

Oorlogsveteranen hebben allemaal medische achtergrond

Het in Oklahoma opgerichte hulpteam bestaat uit ruim twintig oorlogsveteranen met een medische opleiding. Ze hebben inmiddels mensen zitten in de Oekraïense steden Kyiv, Lviv en Odesa en aan het front in het oosten.

Pasqualle besloot in actie te komen toen hij de bombardementen op ziekenhuizen en de verwoesting van de infrastructuur in Oekraïne zag. "Er is daar een humanitaire crisis gaande en we zijn allemaal al eens in gevechtsgebieden geweest. Bovendien zijn we allemaal medische professionals", zie Pasqualle in maart in een interview met de lokale zender News 9.