Turkije zal zich niet langer verzetten tegen het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden, maakte de Finse president Sauli Niinistö dinsdagavond bekend op de eerste dag van de NAVO-top in Madrid.

Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft bevestigd dat de drie landen tot een overeenkomst zijn gekomen. "President Vladimir Poetin krijgt meer NAVO aan zijn grenzen", zei de secretaris-generaal van de NAVO.

Turkije was eerder sceptisch over lidmaatschap van Finland en Zweden, omdat die landen zich te mild zouden opstellen tegenover de Koerdische verzetsbeweging PKK. Turkije en de Europese Unie beschouwen de PKK als terroristische organisatie, maar Zweden zou vermeende PKK-leden onderdak bieden.

In een gezamenlijke verklaring beloofden Turkije, Finland en Zweden elkaar steun bij de "bedreigingen van elkaars veiligheid". In die verklaring zouden volgens Stoltenberg ook zorgen van Turkije zijn weggenomen. Die zorgen betroffen onder meer de export van vuurwapens en de strijd tegen terrorisme.

Zweden en Finland zijn bereid om met Ankara samen te werken aan de overlevering van terreurverdachten aan Turkije, zegt Stoltenberg. Zij blijven wel beschermd door bijvoorbeeld het mensenrechtenverdrag.

Erdogan om tafel met Zweedse en Finse delegatie voor toetreding NAVO
38
Erdogan om tafel met Zweedse en Finse delegatie voor toetreding NAVO

Weg naar lidmaatschap is vrij

Door het besluit van Turkije om zich niet langer tegen het lidmaatschap van de Scandinavische landen te verzetten, is de weg naar NAVO-lidmaatschap vrij. De volgende stap is een formele uitnodiging van de NAVO, zegt de Finse president Niinistö.

In mei besloten Finland en Zweden om lidmaatschap van de militaire alliantie aan te vragen. De aanleiding daartoe was de Russische invasie van Oekraïne.

Waarom het een risico voor Finland is om NAVO-lid te worden
188
Waarom het een risico voor Finland is om NAVO-lid te worden