Zeker achttien Afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze vrijdag opliepen bij de bestorming van de hekken langs de grens in de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Dat melden de autoriteiten in de Marokkaanse grensstad Nador.

Eerder werden vijf doden gemeld. Bijna tachtig andere migranten en zo'n 140 agenten en andere veiligheidsmedewerkers raakten gewond tijdens de bestorming. Het meeste veiligheidspersoneel raakte gewond bij pogingen de migranten tegen te houden, zegt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ongeveer 130 migranten slaagden erin om na de bestorming van de hekken Melilla te bereiken. Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje en daarmee ook de Europese Unie te bereiken sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Spanje zijn verbeterd. De landen hadden vorig jaar ruzie over de status van de Westelijke Sahara.

In die zomer bestormden groepen van soms duizenden migranten de enclaves Melilla en Ceuta. De Marokkaanse grenspolitie kreeg de situatie weer onder controle nadat de onderlinge verhouding tussen Madrid en Rabat was verbeterd.

Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van illegale migranten. Hier kunnen ze Spanje en de EU bereiken zonder de Middellandse Zee te hoeven oversteken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken.

De twee kleine stukken land zijn al zeshonderd jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.