De Amerikaanse Senaat heeft een nieuwe vuurwapenwet goedgekeurd, met steun van zowel Republikeinen als Democraten. Het gaat om de eerste substantiële nieuwe federale wapenbeheersingswet sinds de jaren negentig.

Met de nieuwe vuurwapenwet kunnen staten financiering krijgen voor het oprichten van crisiscentra die mensen met geestelijke gezondheidsproblemen moeten helpen. Ook staten die niet zogeheten red flag-wetten aannemen, waarbij een rechter een persoon een vuurwapen kan ontnemen als diegene een gevaar vormt, kunnen deze financiering krijgen.

De wet zorgt ook voor verbetering in het nationale systeem voor het antecedentenonderzoek bij vuurwapenkopers. Zo worden staten aangespoord om meer jeugddossiers in het systeem te plaatsen, zodat vuurwapenkopers tussen de 18 en 21 jaar beter tegen het licht gehouden kunnen worden.

Ook worden er miljarden dollars beschikbaar gesteld om scholen beter te beveiligen en om voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.

Biden: 'Stap in de goede richting'

President Joe Biden noemde het wetsvoorstel eerder "een stap in de goede richting". Hij had graag een strengere wapenwet aangenomen, met een verbod op alle volautomatische wapens, die veelal gebruikt worden bij massaschietpartijen. De Senaat ging daar echter niet mee akkoord.

De laatste substantiële nieuwe federale wapenbeheersingswetten werden halverwege de jaren negentig aangenomen. In 1993 creëerde de zogeheten Brady-wet een nationaal systeem voor achtergrondcontrole. In 1994 volgde een verbod op aanvalswapens, zoals sommige halfautomatische geweren en pistolen. Die laatste wet verliep echter in 2004 en werd niet meer verlengd.

Strenge wapenwet in New York ongegrond verklaard

De nieuwe wet werd goedgekeurd op dezelfde dag dat het Hooggerechtshof besloot dat een wet uit de staat New York, die het dragen van een vuurwapen in de openbare ruimte verbood als daar geen specifieke aanleiding toe was, ongrondwettelijk was.

Republikeinen en Democraten hebben gezamenlijk over de inhoud van de nieuwe wet onderhandeld nadat er vorige maand bij schietpartijen in Buffalo, New York en Uvalde, Texas in totaal 31 mensen waren omgekomen.