Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft donderdag een wet verworpen die het inwoners van de staat New York moeilijker zou maken om ongezien wapens bij zich te dragen. Volgens persbureau AP heeft het besluit naar verwachting gevolgen voor een kwart van de Amerikaanse bevolking.

Het besluit van het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Staten zal het voor veel mensen in grote steden als New York, Los Angeles en Boston makkelijker maken om ongezien een wapen bij zich te dragen. Zes rechters stemden voor, drie stemden tegen.

De rechters beroepen zich met hun besluit op het tweede amendement van de Grondwet, dat het recht op het dragen van wapens in de VS garandeert. Volgens AP heeft het hooggerechtshof zich nu voor het eerst in meer dan tien jaar met wapenwetgeving bemoeid.

In de wet stond dat wapendragers een "goede reden" moeten hebben om uit het zicht wapens bij zich te dragen. Het besluit van het hooggerechtshof maakt die wet nu dus ongedaan. Het besluit heeft mogelijk ook gevolgen voor Californië, Hawaï, Maryland, Massachusetts, New Jersey en Rhode Island. Dat zijn staten met gelijksoortige wetten als New York.

Uitspraken van het hooggerechtshof hebben gevolgen voor alle Amerikaanse staten en zijn daarmee zeer invloedrijk. De uitspraak schept een precedent voor staten met vergelijkbare wetten.

Het besluit volgt op enkele massaschietpartijen in de VS, waaronder die op een basisschool in de Texaanse plaats Uvalde. Het Amerikaanse Congres is in de nasleep hard bezig om de wapenwetgeving in het land aan te scherpen, maar stuit daarbij op weerstand vanuit de Republikeinse Partij.