Definitieve uitslag Franse parlementsverkiezingen: Macron verliest meerderheid
De definitieve uitslag werd in de nacht van zondag op maandag op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken gepubliceerd.
Voor een absolute meerderheid in de Assemblée Nationale, de Franse tegenhanger van de Tweede Kamer, zijn 289 van de 577 zetels nodig.
De linkse oppositie NUPES, onder leiding van Jean-Luc Mélenchon, behaalde 131 zetels. Rassemblement National van Marine Le Pen kwam uit op 89 zetels en de traditionele rechtse partij Les Républicains op 61.
Macron moet op zoek naar extra steun
In april werd president Macron herkozen. Hij beloofde belastingverlagingen, een hervorming van het sociale stelsel en een verhoging van de pensioenleeftijd. Nu hij de meerderheid in het parlement heeft verloren, zal hij waarschijnlijk grote moeite hebben nieuw beleid door te voeren.
Vermoedelijk zal Macron proberen een alliantie aan te gaan met Les Républicains. Samen met dat politieke blok zou Ensemble wel een meerderheid in het parlement hebben.
De nederlaag van Macron betekent ook dat hij waarschijnlijk zijn pas benoemde kabinet moet wijzigen. In Frankrijk is het gebruikelijk dat ministers aftreden als hun partij niet heeft gewonnen in het district waar ze vandaan komen. De posities van milieuminister Amélie de Montchalin en Clement Beaune, de onderminister van Europa, zijn daardoor onzeker.
Premier Élisabeth Borne noemde het resultaat "een risico voor het land". Ook wees ze op de stabiliteit in Frankrijk: "We willen u blijven beschermen en uw veiligheid waarborgen."
Opkomst was historisch laag
De opkomst was met 46,2 procent iets lager dan in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen, toen 47,2 procent van de Fransen naar de stembus ging.
In een stelsel met twee rondes zien veel kiezers hun favoriet in de eerste ronde verdwijnen. Zij vragen zich af of het nog zin heeft om in de tweede ronde tactisch op iemand te gaan stemmen. Vijf jaar geleden deed meer dan 57 procent van de kiezers niet meer mee in de tweede ronde.
Het verlies van Macron tekende zich vorige week in de eerste ronde al af. Zijn politieke blok won toen met een zeer kleine meerderheid van 25,7 procent van de stemmen. NUPES kreeg 25,66 procent, de rechts-populistische Le Pen belandde met 18,68 procent van de stemmen met haar partij op de derde plaats.
In Frankrijk werkt het parlement met een districtenstelsel. Dat houdt in dat elk kiesdistrict in het parlement is vertegenwoordigd door één zetel. Er zijn in totaal 577 kiesdistricten.
