De politie in de Amerikaanse staat Texas heeft dinsdag tijdens de schietpartij op een basisschool te lang gewacht met het binnengaan van het klaslokaal waar de achttienjarige schutter het vuur opende. Agenten dachten dat er geen sprake was van een acute dreiging. Dat heeft Steven McCraw, de belangrijkste veiligheidsfunctionaris van de staat, vrijdag gezegd op een persconferentie.

Verschillende personen die tijdens de schietpartij aanwezig waren in lokalen in de school, belden het alarmnummer. Ten minste één kind en één leraar zouden meerdere keren hebben gebeld. "Stuur alsjeblieft nu de politie", zou een meisje tegen de alarmcentrale hebben gezegd.

Dat gebeurde lang nadat de schutter de school binnen was gedrongen. De politie kwam wel ter plaatse, maar wachtte in een gang van de school op versterking van een speciaal getraind politieteam.

Dat was achteraf niet de juiste keuze, aldus McCraw vrijdag. De politie wachtte 45 minuten voor het lokaal werd betreden. Dat duurde zo lang, omdat de politie dacht dat een persoon zichzelf gebarricadeerd had in het lokaal.

Directeur over schietpartij in Texas: 'Politie nam verkeerde beslissing'
62
Directeur over schietpartij in Texas: 'Politie nam verkeerde beslissing'

Negentien kinderen kwamen om het leven

Bij de schietpartij kwamen negentien kinderen en twee volwassenen om het leven. Het gaat om de dodelijkste schietpartij op een school in de Verenigde Staten sinds de schietpartij op Sandy Hook in december 2012, waarbij in totaal 26 volwassenen en kinderen om het leven kwamen.

De schutter kwam uiteindelijk om het leven tijdens de schietpartij doordat de politie hem doodschoot. Voor het incident schoot de man ook nog zijn oma in haar gezicht.

Gouverneur is woedend over misleiding

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, zegt dat hij aanvankelijk verkeerd is geïnformeerd over de wijze waarop de politie heeft gereageerd op de schietpartij. "Ik ben misleid", zei Abbott vrijdag op een persconferentie in Uvalde. "Ik ben woedend over wat er is gebeurd."

Abbott die kort na de schietpartij met de pers sprak, realiseert zich nu dat de informatie die hij bekendmaakte voor een groot deel niet klopte. Hij zei dat hij vastbesloten is om de komende dagen volledige duidelijkheid te krijgen over wat er precies is gebeurd. "De informatie die ik kreeg, bleek grotendeels onjuist te zijn", zei de gouverneur.