Het Spaanse parlement heeft donderdag een wet aangenomen waarmee het verplicht wordt om voor seks uitdrukkelijk toestemming te vragen.

In Spanje wordt aanranding voortaan in principe als verkrachting beschouwd, ongeacht of het slachtoffer zich heeft verzet of het uit angst heeft laten gebeuren. Celstraffen kunnen oplopen tot vijftien jaar. Ook wordt het strafbaar om "intimiderende complimenten" te geven of ongevraagd seksvideo's te verspreiden.

Alleen parlementariërs van de conservatieve partij PP en het uiterst rechtse Vox stemden tegen de zogenoemde 'Alleen ja is ja'-wet. Zij denken dat onschuldigen er de dupe van kunnen worden.

Minister van Gelijkheid Irene Montero spreekt van een grote stap in de aanpak van "seksuele terreur en de cultuur van verkrachting". "Vandaag is een geweldige dag voor alle vrouwen. We waren het aan alle slachtoffers van seksueel geweld verschuldigd. De feministische beweging schrijft geschiedenis in Spanje."

De wet komt er op haar initiatief na geruchtmakende groepsverkrachtingen waarbij de daders met lichte straffen waren weggekomen.

Het voorstel moet nog langs de senaat, maar dat wordt als een formaliteit beschouwd.