Kevin Stitt, de Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma, heeft woensdag een wet ondertekend die abortus verbiedt vanaf bevruchting. Daardoor zijn per direct nagenoeg alle abortussen in de staat illegaal geworden. Vorige week had het staatsparlement al in grote meerderheid gestemd voor de wetgeving, die met stip de strengste van het land is.

Volgens de wet is iedereen strafbaar die een abortus "bewust uitvoert of opwekt", bij een abortus helpt of abortus aanmoedigt. Ook wie betaalt of zelfs maar van plan is te betalen voor een abortus, is strafbaar.

Verder kunnen burgers rechtszaken aanspannen tegen mensen of organisaties die een abortus uitvoeren of ernaar streven.

Er is een enkele uitzondering. Het beëindigen van een ​​buitenbaarmoederlijke zwangerschap valt niet onder de antiabortuswet. Maar zwangerschappen die veroorzaakt zijn door verkrachting of incest mogen niet worden afgebroken, tenzij van die incidenten al eerder aangifte was gedaan bij de politie.

Vorige wet al na paar weken vervangen

Oklahoma nam begin mei al een wet aan die abortus na zes weken zwangerschap illegaal maakt. Die wet ging het parlement bij nader inzien toch niet ver genoeg.

Een dag eerder was bekend geworden dat het Amerikaanse Hooggerechtshof het voornemen heeft de baanbrekende uitspraak in de zaak Roe versus Wade uit 1973 nietig te verklaren. Met die uitspraak werd een federaal recht op abortus gegeven. Hierdoor moest in elke staat minstens één kliniek bestaan waar vrouwen een abortus konden krijgen.

Als het hof inderdaad de uitspraak vernietigt, is het aan de individuele staten om te bepalen of abortus wel of niet en onder welke voorwaarden mag plaatsvinden. Tientallen staten willen abortuswetgeving aan banden leggen. Aan de andere kant zijn er verschillende staten die juist wetgeving hebben aangenomen die het recht op een abortus garandeert.