De Amerikaanse president Joe Biden heeft Amerikanen dinsdagavond gevraagd het op te nemen tegen de wapenlobby in de Verenigde Staten. Ook vroeg hij ze druk uit te oefenen op de leden van het Congres om verantwoorde wapenwetten aan te nemen.

Biden sprak dinsdagavond na een schietpartij in de Amerikaanse staat Texas, waarbij een achttienjarige inwoner van Uvalde het vuur opende op een basisschool in die plaats. Zeker negentien kinderen en twee volwassenen kwamen daarbij om. Tientallen mensen raakten gewond.

"Ik had gehoopt dat ik dit niet nog een keer hoefde te doen toen ik president werd", zei een zichtbaar geschokte Biden. Hij veroordeelde de dood van "mooie, onschuldige" scholieren in "opnieuw een bloedbad".

Hun ouders "zullen hun kind nooit meer zien, nooit meer met hen in bed springen en knuffelen", zei hij. "Als natie moeten we ons afvragen: wanneer gaan we in godsnaam opstaan tegen de wapenlobby?"

"We moeten handelen", zei Biden. Hij stelde voor om het verbod op aanvalswapens en andere "wapenwetten met gezond verstand" opnieuw in te voeren.

Biden werd ingelicht over de schietpartij toen hij terugkeerde van een reis naar Azië, zei de persvoorlichter van het Witte Huis. Hij belde gouverneur Greg Abbott van Texas om alle hulp aan te bieden die nodig is.

Biden: 'We moeten lef tonen tegen wapenindustrie'
80
Biden: 'We moeten lef tonen tegen wapenindustrie'

Biden is beloftes nog niet nagekomen

Na de massale schietpartij in een supermarkt in de stad Buffalo in de staat New York tien dagen geleden verhoogden voorstanders van strengere wapenwetten de druk op de regering-Biden. Zij willen dat hij zijn belofte nakomt en wapengeweld aanpakt.

Toen hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap, beloofde Biden maatregelen te treffen om de veiligheid omtrent wapens te verhogen. Ook wilde hij het aantal van tienduizenden doden per jaar verminderen.

Zijn Democratische partij slaagde er niet in om genoeg stemmen te krijgen in het Congres voor achtergrondcontroles bij wapenaankopen of andere voorgestelde wetsvoorstellen.

De VS is de zwaarst bewapende samenleving ter wereld, volgens de in Genève gevestigde onderzoeksgroep Small Arms Survey. Kleine staten met veel wapenbezit hebben een onevenredig grote invloed in de Amerikaanse Senaat.