Er is meer bewijs opgedoken voor de systematische onderdrukking van Oeigoeren door de Chinese overheid. Dat blijkt uit documenten en beeldmateriaal afkomstig van gehackte Chinese politieservers. De documenten zijn onderzocht door een groep internationale media, waaronder de BBC.

De journalisten kregen de documenten in handen, nadat Chinese politieservers waren gehackt. De 'Xianjiang Police Files', zoals de documenten worden genoemd, omvatten onder meer duizenden foto's van Oeigoeren die door de Chinese overheid in kampen zijn gestopt.

De Chinese regering houdt vol dat de kampen slechts scholen zijn, die dienen ter 'heropvoeding'. Uit de foto's blijkt echter dat de Oeigoeren voortdurend in de gaten worden gehouden door zichtbaar bewapende bewakers. Ook is er een document gevonden met daarin de instructie voor wachters om mensen bij een ontsnappingspoging direct neer te schieten.

Uit de administratie blijkt dat Oeigoeren al naar een heropvoedingskamp gestuurd kunnen worden als zij "gevoelige landen" hebben bezocht. Ook kunnen ze opgesloten worden omdat hun familieleden zich schuldig maken aan "verdachte feiten". Soms ontbreekt de reden voor hun opsluiting in het geheel in de administratie.

Op "ongehoorzaamheid" staan strenge straffen binnen de kampen, zoals opsluiting in isolatie, geen eten krijgen en zelfs lijfstraffen. Het ontbreekt aan duidelijke criteria voor strafbare feiten en bijbehorende straffen, die daardoor "willekeurig" worden ingezet, concludeert het onderzoeksteam.

Internationale media hebben maandenlang gewerkt aan het vaststellen van de echtheid van de documenten. Volgens de BBC bewijzen de foto's en andere documenten duidelijk dat de Chinese overheid de Oeigoeren systematisch onderdrukt.

VN-vertegenwoordiger bezoekt Xinjiang

De publicatie van de documenten valt samen met het bezoek aan Xinjiang door Michelle Bachelet, de hoogste vertegenwoordiger van de Verenigde Naties op het gebied van mensenrechten.

Critici zijn bang dat Bachelet geen volledig onderzoek kan doen, omdat er zaken achterwege gelaten kunnen worden. Zo staat China niet toe dat onderzoekers het gebied zonder begeleiding betreden.

De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid in China. Onder meer Amnesty International en een onafhankelijk volkstribunaal concludeerden vorig jaar dat China zich schuldig maakt aan genocide op de Oeigoeren en andere moslimminderheden in Xinjiang.

Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?
180
Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?

Verbetering: In een eerdere versie van dit stuk stond dat de berichtgeving van de BBC was. Dit is niet helemaal juist, het gaat om een internationale groep media waar de BBC onderdeel van is.