De doodstraf is in 2021 vaker toegepast, constateert Amnesty International. Na vijf jaren van afname steeg het aantal executies met 20 procent vergeleken met 2020. Toch was het aantal uitgevoerde doodstraffen vorig jaar het op een na kleinste sinds 2010.

De belangrijkste oorzaak van de toename in 2021 is volgens de mensenrechtenorganisatie de afschaffing van coronamaatregelen. Veel executies die in 2020 niet doorgingen, werden na de versoepelingen alsnog uitgevoerd.

Amnesty telde vorig jaar 579 executies, maar benadrukt dat het er waarschijnlijk veel meer zijn. De organisatie vermoedt dat in China jaarlijks duizenden mensen worden geëxecuteerd, maar het land maakt geen aantallen bekend. Dat geldt ook voor landen als Noord-Korea en Vietnam.

Amnesty stelt vast dat de doodstraf vorig jaar, net als in 2020, in achttien landen is uitgevoerd. Van de bekende gevallen vond meer dan de helft plaats in Iran. Voor zover bekend zijn 24 vrouwen geëxecuteerd.

De mensenrechtenorganisatie meldt ook positieve ontwikkelingen. Zo hebben Sierra Leone, Kazachstan en Papoea-Nieuw-Guinea de doodstraf afgeschaft. Nog drie landen begonnen met het proces voor afschaffing. In de Verenigde Staten nam het aantal executies af tot het laagste niveau sinds 1988.

Volgens Amnesty zijn er wereldwijd nog zeker 28.000 mensen die vastzitten met een doodvonnis. In Europa is Belarus het enige land dat de doodstraf uitvoert. Dat gebeurde vorig jaar zeker één keer.