Amerikaanse gezondheidsautoriteiten staan op het punt om enkele doses van het Jynneos-vaccin vrij te geven voor de behandeling van apenpokken, meldt gezondheidsinstituut CDC maandag.

De nationale voorraad van de Verenigde Staten bevat volgens CDC-functionarissen meer dan duizend doses van het vaccin, dat in 2019 in de VS is goedgekeurd. De deskundigen verwachten dat de voorraad de komende weken snel zal groeien.

Het Jynneos-vaccin wordt gemaakt door het Deense Bavarian Nordic. Het is in de VS goedgekeurd voor de behandeling van pokken en apenpokken bij volwassenen met een kwetsbare gezondheid.

CDC wil vaccins verstrekken aan beperkte groep

Het gezondheidsinstituut hoopt zoveel mogelijk vaccins te distribueren voor personen die daar baat bij hebben, zei epidemioloog Jennifer McQuiston.

"Dat zijn dus personen die contact hebben gehad met patiënten die apenpokken hebben, zorgmedewerkers, zeer nauwe persoonlijke contacten en vooral mensen die veel risico op ernstige ziekte lopen", aldus McQuiston.

In de Verenigde Staten is één geval van apenpokken bevestigd, terwijl er vier mogelijke gevallen zijn. Het apenpokkenvirus veroorzaakt klachten als koorts, pijn en huiduitslag.

WHO vindt massale vaccinatiecampagnes niet nodig

Gezondheidsorganisatie WHO zei maandag dat er meer gevallen van apenpokken zullen worden vastgesteld nu de controle wordt opgevoerd in landen waar de ziekte gewoonlijk niet wordt aangetroffen.

De WHO gelooft echter niet dat de uitbraak van apenpokken buiten Afrika massale vaccinatiecampagnes vereist. Maatregelen, zoals goede hygiëne en veilig seksueel contact, zullen helpen om de verspreiding van de ziekte te beheersen, zei een hoge ambtenaar maandag.