Noord-Korea ziet een stabiele neerwaartse trend in de eerste bevestigde corona-uitbraak van het land. Pyongyang meldde dinsdag voor de derde achtereenvolgende dag minder dan 200.000 nieuwe patiënten met koortsverschijnselen.

De coronagolf is volgens de autoriteiten op 12 mei uitgebroken. Sindsdien groeien de zorgen over het tekort aan vaccins, de ontoereikende medische infrastructuur en de dreigende voedselcrisis in het land met 25 miljoen inwoners.

Sinds maandagavond zijn er zeker 134.510 mensen met 'koorts' bij gekomen, aldus staatspersbureau KCNA. Daarmee hebben sinds eind april 2,95 miljoen personen 'koorts' gekregen. Het officiële dodental staat op 68.

Het land boekt volgens KCNA "successen" in de strijd tegen het virus. Na de activering van het systeem dat virusoverdracht moet voorkomen, "zijn de ziekte- en sterftecijfers in het hele land drastisch gedaald en is het aantal herstelde personen toegenomen", meldt het staatspersbureau.

De verspreiding van het virus zou effectief zijn ingedamd en de situatie zou stabiel zijn. Noord-Korea zegt meer essentiële geneesmiddelen te produceren, maar meldt niet om welke soorten het gaat.

Noord-Korea zet leger in tegen coronavirus
50
Noord-Korea zet leger in tegen coronavirus

Omvang coronagolf is lastig in te schatten

Mogelijk kan Noord-Korea vanwege een gebrek aan coronatests niet bevestigen hoeveel personen positief zijn getest. De gezondheidsautoriteiten maken wel bekend hoeveel personen koortsverschijnselen hebben. Dit maakt het volgens deskundigen moeilijk om de omvang van de coronagolf in te schatten.

Noord-Korea zegt dat de autoriteiten voedsel en medicijnen uitdelen in het hele land. Militaire artsen helpen bij de distributie van medicijnen en onderzoeken zieke mensen. De VS en buurland Zuid-Korea willen het land helpen bij de bestrijding van de pandemie, maar Pyongyang heeft niet op het aanbod gereageerd.