Bij een grote brand op een veerboot in de Filipijnen zijn volgens de kustwacht van het land maandag zeker zeven doden gevallen. Het gaat om vijf mannen en twee vrouwen. De hevige brand dwong de opvarenden overboord te springen, vertellen ooggetuigen.

De boot had op weg van het eiland Polillo naar Luzon, het hoofdeiland van de Filipijnen, 124 passagiers en 10 bemanningsleden aan boord.

De meeste opvarenden zijn inmiddels gered. 23 van hen zijn gewond geraakt en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Zeker zeven mensen worden nog vermist. Er wordt nog naar hen gezocht in het water.

De brand is volgens de kustwacht in de machinekamer van de veerboot ontstaan. Passagiers op een andere, nabij varende veerboot zouden een explosie hebben gehoord.

De land kampt vaker met bootongelukken. Het zeevervoer wordt er niet goed gereguleerd en schepen zijn vaak overvol. In 1987 vond er de ergste scheepsramp ter wereld in vredestijd plaats. Een veerboot kwam in dat jaar in aanvaring met een olietanker. Daarbij kwamen meer dan vierduizend mensen om het leven.