Anthony Albanese is maandag beëdigd als premier van Australië. Zaterdag won zijn centrumlinkse partij Labor de verkiezingen van de conservatieve partij van de zittende premier Scott Morrison. Albanese wil Australiërs dichter bij elkaar brengen, klimaatverandering aanpakken en ongelijkheid bestrijden.

"Ik denk dat mensen genoeg van verdeeldheid hebben. Wat ze willen, is samenkomen als een natie en ik ben van plan om dat te begeleiden", zei Albanese na zijn verkiezingsoverwinning.

Oud-premier Morrison kreeg de laatste jaren veel kritiek te verduren vanwege de strenge coronalockdowns in het land. Ook zijn weinig voortvarende klimaataanpak en de wijze waarop zijn regering reageerde op hevige overstromingen eerder dit jaar kregen veel kritiek. Volgens Albanese is Australië bereid om meer te gaan doen om klimaatverandering aan te pakken.

Albanese werd relatief snel geïnstalleerd als premier, omdat hij dinsdag al zal deelnemen aan zijn eerste internationale top in de Japanse hoofdstad Tokio. Zoals gebruikelijk komen de leiders van Australië, de Verenigde Staten, Japan en India samen voor topontmoetingen met de naam Quad.