Presentatrices van verschillende grote televisiekanalen in Afghanistan zijn zaterdag op televisie verschenen zonder hun gezicht te bedekken. Dat deden ze ondanks een bevel van de Taliban om dit wel te doen.

Het zogenoemde ministerie voor de Bevordering van Deugd en het Beletten van Zonde had Afghaanse tv-zenders ertoe opgeroepen het kledingvoorschrift vanaf zaterdag te handhaven. Voorheen hoefden vrouwelijke journalisten op televisie alleen een hoofddoek te dragen.

De zenders TOLOnews, Shamshad TV en 1TV zonden echter alle drie liveprogramma's uit waarin de gezichten van de presentatrices niet bedekt waren. "Onze vrouwelijke collega's vrezen dat als ze nu hun gezicht bedekken, ze vervolgens zullen horen dat ze moeten stoppen met werken", verklaarde Abid Ehsas, de hoofdredacteur van Shamshad TV, tegenover het Franse persbureau AFP.

Een woordvoerder van het ministerie wees er zaterdag op dat de vrouwen het risico lopen om ontslagen te worden als ze zich niet aan de regel zullen houden. Ook mannen lopen het risico hun baan kwijt te raken als hun vrouwen of dochters zich verzetten tegen het kledingvoorschrift.

Steeds minder rechten voor vrouwen

Begin deze maand werden Afghaanse vrouwen in een decreet bevolen om in het openbaar een boerka te dragen, net als tijdens het eerste Taliban-regime tussen 1996 en 2001. Tijdens dat regime mochten vrouwen ook niet werken of naar school.

Na de machtsovername in augustus zei de extremistische islamitische organisatie van plan te zijn vrouwenrechten in Afghanistan te respecteren. De afgelopen maanden werd echter onder meer een verbod op onderwijs voor meisjes afgekondigd.

Ook mogen Afghaanse vrouwen sinds november niet meer in tv-series meespelen en sinds maart alleen nog in een vliegtuig stappen als ze begeleid worden door een mannelijk familielid.

Vooral op lokaal niveau worden allerlei beperkingen voor vrouwen ingevoerd.