De Deense politie is op zoek naar een 24-jarige Nederlander die wordt verdacht van betrokkenheid bij een moord en een steekincident eerder deze maand in hoofdstad Kopenhagen. Het slachtoffer van het laatste delict raakte ernstig gewond, maar is buiten levensgevaar.

Beide misdrijven vonden plaats op zondag 15 mei. Het 28-jarige slachtoffer van de moord werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij ondanks medische hulp kwam te overlijden. Diezelfde dag werd een andere man (25) in een appartement in de oude binnenstad meermaals in zijn lichaam gestoken. Ook werd zijn wang opengesneden en is zijn linkeroor afgesneden.

Deense media melden dat de politie in de twee zaken dezelfde twee verdachten in beeld heeft. Behalve de Nederlander, die Yahye O. heet, gaat het om een twintigjarige man. Hij is al aangehouden. Het is niet duidelijk waar de Nederlander nu is. Een woordvoerder van de Deense politie meldt dat hij op bezoek was in Denemarken en het land vermoedelijk inmiddels verlaten heeft. Er is daarom een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

De Nederlandse verdachte zou mogelijk via Zweden, Noorwegen en Duitsland zijn gereisd of nog in een van die landen verblijven. Vanwege zijn band met Nederland en het Verenigd Koninkrijk wordt ook in deze landen naar hem gezocht. "Veel landen proberen hem te vinden", aldus de woordvoerder. "Dit soort geweld zie je hier niet veel." De mishandeling wordt omschreven als "bijzonder wreed".

De Deense politie denkt dat de Nederlander gevaarlijk is en zegt dat mensen hem niet zelf moeten benaderen. "Als iemand hem ziet, moet onmiddellijk contact worden opgenomen met de politie." De politie heeft in de zoektocht naar de man zijn volledige naam en foto's van hem gepubliceerd.

Update: NU.nl kiest ervoor om niet de hele naam van de verdachte te publiceren en heeft ook zijn foto onherkenbaar gemaakt. Onze taak is namelijk verslag doen van wat er in de wereld gebeurt, niet het opsporen van verdachten. Daarbij letten we ook op privacy, want dagelijks bezoeken miljoenen mensen NU.nl. Wanneer de politie denkt dat een verdachte een acuut gevaar is voor bekenden of omstanders, vinden wij het belang van opsporing belangrijker dan privacy. Dan kiezen we ervoor om naam en foto wel herkenbaar te maken. Dat lijkt nu niet het geval, vandaar de geanonimiseerde naam en foto.