Turkije is niet van plan zijn goedkeuring te verlenen aan een eventuele toetreding tot de NAVO van Zweden en Finland, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Zweden kondigde maandag aan officieel een verzoek tot lidmaatschap in te dienen. Naar verwachting volgt de aankondiging van Finland dinsdag, waarna de landen later deze week hun aanvraag gezamenlijk zullen indienen.

Om het lidmaatschap van Zweden en Finland te bekrachtigen, is het noodzakelijk dat alle dertig huidige leden daar unaniem hun goedkeuring over uitspreken. Turkije, dat sinds 1952 aangesloten is bij de westerse militaire alliantie, kan dus in zijn eentje dwarsliggen.

Erdogan liet afgelopen week al weten "niet positief" te staan tegenover een eventueel NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. Turkije verwijt die landen onderdak te bieden aan de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Turkije en de Europese Unie beschouwen die partij als een terroristische organisatie.

Volgens Erdogan werft de PKK vooral in Zweden nieuwe rekruten. Hij omschreef beide landen als "gasthuizen voor terroristische organisaties".

Zweedse en Finse diplomatie volgens Turkije zinloos

Zweden meldde maandag diplomaten naar Turkije te willen sturen om te praten over een eventueel NAVO-lidmaatschap. Minister van Defensie Peter Hultqvist zei dat de diplomaten de kwestie willen oplossen en "kijken waar dit echt om gaat".

Erdogan laat echter weten dat zowel Zweedse als Finse delegaties zich die moeite kunnen besparen zolang de landen in zijn ogen onderdak bieden aan "terroristen".

NAVO-topman Jens Stoltenberg heeft er vertrouwen in dat hij de zorgen van Turkije weg kan nemen. De secretaris-generaal verwacht niet dat het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland vertraging op zal lopen.

Zweden wil NAVO in, Rusland heeft ondanks waarschuwing geen problemen
77
Zweden wil NAVO in, Rusland heeft ondanks waarschuwing geen problemen