Finland heeft dinsdag officieel besloten om het lidmaatschap bij de NAVO aan te vragen. Daarmee neemt de Finse regering dezelfde stap als hun Zweedse collega's, die dat maandag bekendmaakten.

President Sauli Niinistö en premier Sanna Marin maakten zondag bekend dat de regering achter een lidmaatschapsaanvraag staat. Dinsdag schaarde het parlement zich achter het besluit van de regering.

Waarschijnlijk leveren Finland en Zweden hun aanvraag gezamenlijk woensdag nog in, zegt de Zweedse premier Magdalena Andersson. De NAVO heeft de Noord-Europese landen een snelle en soepele toetreding toegezegd.

Finland werkte sinds 2014 al nauwer samen met de NAVO. In dat jaar annexeerde Moskou het Oekraïense schiereiland de Krim. Sinds de Russische invasie van Oekraïne gingen zowel in de politiek als onder de bevolking meer stemmen op voor een lidmaatschapsaanvraag.

De verzoeken van Finland en Zweden hingen al een tijd in de lucht. De besluiten hebben grote gevolgen voor de militaire machtsbalans in Europa.

Fins parlement stemt voor toetreding tot NAVO
37
Fins parlement stemt voor toetreding tot NAVO

Dertig NAVO-landen moeten toetreding goedkeuren

Rusland ziet uitbreiding van de NAVO als een bedreiging voor de eigen veiligheid en heeft Finland en Zweden gewaarschuwd voor "serieuze militaire en politieke gevolgen".

Finland en Zweden worden pas beschermd door NAVO als ze volwaardig lid zijn. De Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben al wel gezegd Finland en Zweden te helpen als ze voor die tijd worden aangevallen.

Ook de buurlanden die al wel lid zijn van de NAVO (Noorwegen, Denemarken en IJsland) lieten in een gezamenlijke verklaring weten Finland en Zweden te hulp te komen bij een aanval.

Finland en Zweden zijn pas volwaardig NAVO-lid als alle dertig leden akkoord gaan met de toetreding. Dit goedkeuringsproces kan een jaar duren. Alleen Turkije heeft bezwaren aangetekend tegen het lidmaatschap, maar secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft er vertrouwen in dat hij de zorgen van dit land weg kan nemen.

Waarom het een risico voor Finland is om NAVO-lid te worden
188
Waarom het een risico voor Finland is om NAVO-lid te worden