Het Noord-Koreaanse leger wordt ingezet om de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongyang in goede banen te leiden. Dat is besloten tijdens een spoedvergadering van het politburo, melden staatsmedia maandag. Noord-Korea erkende vorige week voor het eerst met een "explosieve" corona-uitbraak te kampen.

Eerder besloot de regering al tot distributie van medicijnen uit de nationale voorraden. Om wat voor medicijnen het precies gaat, is niet bekend. De verspreiding ervan via apotheken verloopt volgens Kim Jong-un niet goed. De Noord-Koreaanse leider zegt dat apotheken niet voldoende zijn toegerust om hun taken soepel uit te voeren.

Zo zijn er naast de vitrines geen andere ruimtes om medicijnen op te slaan en hebben de verkopers geen goede sanitaire kleding. Redenen voor Kim om de "krachtige troepen" van het medische korps van het leger in te zetten om "de levering van medicijnen in Pyongyang te stabiliseren".

Noord-Korea heeft maandag gemeld dat bij nog eens 392.920 inwoners koorts is vastgesteld. Acht mensen met koorts zijn overleden, aldus staatspersbureau KCNA. Hoeveel van deze inwoners positief op het coronavirus zijn getest, is niet bekendgemaakt. Een dag eerder maakte het land melding van bijna 300.000 nieuwe besmettingen en 15 doden.

Noord-Korea meldde donderdag voor het eerst officieel een besmetting met het coronavirus. Een dag later werd de eerste dode als gevolg van het virus gemeld. Volgens KCNA gaat sinds eind april een mysterieuze koorts rond in het land. Of deze mensen ook positief op het coronavirus testten, is niet bekendgemaakt. Volgens experts heeft Noord-Korea niet de capaciteit om op grote schaal te testen.