De Finse regering heeft besloten het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Dat hebben president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin bekendgemaakt. "Dit is een historische dag. Een nieuw tijdperk breekt aan", zei Niinistö.

Het parlement moet zich nog over het besluit buigen. Daarna is de aanvraag officieel. Dat lijkt echter een formaliteit: de verwachting is dat het parlement ook in gaat stemmen met de aanvraag. De Finse minister Pekka Haavisto van Buitenlandse Zaken zei tegen de Zweedse krant Aftonbladet dat Helsinki het lidmaatschap van het westerse bondgenootschap vermoedelijk woensdag aanvraagt.

Donderdag gaven Niinisto en premier Sanna Marin al hun goedkeuring. "Een NAVO-lidmaatschap zou de veiligheid van Finland versterken", zeiden president en de premier donderdag in de gezamenlijke verklaring.

Marin ziet geen obstakels voor toetreding Finland

Hoewel NAVO-lid Turkije bezwaren heeft opgeworpen, ziet premier Marin geen obstakels voor de toetreding van haar land, noch van Zweden. Turkije heeft problemen met aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) die in met name Zweden actief zijn. Zij zouden zich schuldig maken aan terroristische activiteiten.

Marin wil daar op een "heel kalme manier" over praten. President Niinistö verwees naar een gesprek dat hij een maand geleden had met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Die zei toen volgens hem dat hij Finlands aanvraag zou steunen, dus dat de berichten nu anders zouden zijn "verwarren" hem. Hij is bereid opnieuw in gesprek te gaan met Erdogan.

Ondertussen spraken de buitenlandministers van Zweden, Finland en Turkije met elkaar op een NAVO-bijeenkomst in Berlijn. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu had het over een "goed gesprek". Hij zei dat zijn land niet tegen uitbreiding van de NAVO is, maar dat Turkije niet wil dat landen terrorisme steunen en verwacht dat daar een einde aan komt. De NAVO sprak de verwachting uit dat er een oplossing komt.

Waarom het een risico voor Finland is om NAVO-lid te worden
188
Waarom het een risico voor Finland is om NAVO-lid te worden

Ook Zweden denkt na over toetreding

Finland was lange tijd tegen toetreding tot de NAVO, maar door de Russische invasie van Oekraïne is daar verandering in gekomen. Door de oorlog gaan zowel in de politiek als onder de bevolking meer stemmen op voor een lidmaatschapsaanvraag. Finland deelt met Rusland een grens van zo'n 1.300 kilometer.

Finland werkt al sinds 2014 nauwer samen met het door de Amerikanen geleide bondgenootschap. In dat jaar annexeerde Moskou het Oekraïense schiereiland de Krim.

Ook buurland Zweden denkt na over toetreding tot de NAVO. De twee landen kunnen volgens NAVO-baas Jens Stoltenberg snel en zonder problemen lid worden.

Rusland ziet uitbreiding van de NAVO als een bedreiging voor de eigen veiligheid en heeft Finland en Zweden gewaarschuwd voor "serieuze militaire en politieke gevolgen".