Het aantal doden als gevolg van de ontploffing in hotel Saratoga in de Cubaanse hoofdstad Havana is gestegen tot 40, meldt het lokale ministerie van Gezondheid dinsdag (Nederlandse tijd). Volgens het ministerie raakten 54 mensen gewond; 6 van hen verkeren nog in kritieke toestand.

De explosie van vrijdag werd vermoedelijk veroorzaakt door een gaslek. Reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar overlevenden onder het puin.

De reddingsoperatie richt zich nu specifiek op de kelder van het gebouw. Het hoofd van de lokale brandweer zei maandag op de Cubaanse televisie dat reddingswerkzaamheden zich in een moeilijke fase bevinden. Dat komt door de opeenhoping van het puin en doordat er sprake is van instortingsgevaar.

Het historische hotel, een van de bekendste van de stad, was dicht vanwege de coronacrisis, maar zou over een paar dagen weer opengaan. Op het moment van de explosie waren alleen arbeiders en medewerkers van het hotel in het gebouw aanwezig.

Volgens het ministerie van Toerisme waren er ten tijde van de ontploffing 51 mensen in het pand. Er zitten volgens familieleden van de slachtoffers nog zo'n 12 of 13 mensen vast onder het puin.

Het luxe vijfsterrenhotel Saratoga ligt aan de rand van de oude binnenstad bij het Capitolio, het oude parlementsgebouw. Onder anderen Mick Jagger, Beyoncé en Madonna hebben in het verleden in het hotel overnacht.