Israël heeft dinsdag voor het eerst in maanden luchtaanvallen op de Gazastrook uitgevoerd, meldt persbureau AFP. Maandagavond is vanuit Gaza een raket afgevuurd. Dat projectiel werd volgens het Israëlische leger onderschept door het luchtverdedigingssysteem en stortte bij Tel Aviv in zee.

Maandag klonken waarschuwingssirenes in het zuiden van Israël, nadat de raket was afgevuurd vanuit het gebied dat wordt gecontroleerd door Hamas. Het ging om het eerste incident van deze aard sinds begin januari.

Uren na de raketaanval liet de Israëlische luchtmacht weten als vergelding een wapenfabriek van Hamas te hebben geraakt. Daarop beweerde Hamas dat het zijn "luchtafweer" had gebruikt om de luchtaanvallen tegen te gaan.

Volgens getuigen en bronnen in Gaza zijn er geen slachtoffers gevallen. Toch verhoogt het incident de spanning in de regio na de recente rellen op de Tempelberg.

Volgens diplomatieke bronnen vergadert de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dinsdag over de toename van het geweld in de regio.