Vanwege een ernstig busongeluk zondag op de E19 in de buurt van Antwerpen is de snelweg in België richting Nederland dicht. Bij het ongeval vielen twee doden. Daarnaast zijn er meerdere gewonden, van wie er vijf in levensgevaar verkeren. De chauffeur van de bus was mogelijk onder invloed van drugs, aldus de Belgische justitie.

De buschauffeur, een man van 35 met de Franse nationaliteit, is opgepakt voor verhoor. Een eerste speekseltest, waarmee na een verkeersongeval wordt gekeken of iemand drugs heeft gebruikt, was positief. Na zo'n positieve speekseltest volgt in België net als in Nederland een bloedtest. De uitslag daarvan geldt als wettelijk bewijs.

Voor zover bekend hebben de slachtoffers niet de Nederlandse nationaliteit, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Of er wel Nederlanders in de bus zaten, is niet duidelijk.

Het ongeluk vond aan het einde van de ochtend plaats ter hoogte van het dorp Sint-Job-in-'t-Goor. Door het ongeluk raakte de snelweg in de richting van Breda volledig versperd. Dat leidde meteen tot een aanzienlijke file.

De touringcar is gekanteld en met de zijkant op het asfalt terechtgekomen. Over de oorzaak kon de politie nog geen mededelingen doen. Volgens de autoriteiten waren er vooral Franse passagiers aan boord, en enkele Spanjaarden. In totaal zaten er dertig mensen in de touringcar, meldt het Franse vervoersbedrijf BlaBlaCar dat eigenaar van de bus is.

Mensen die volledig vast zijn komen te staan achter het ongeluk verlaten hun auto.

Mensen die volledig vast zijn komen te staan achter het ongeluk verlaten hun auto.
Mensen die volledig vast zijn komen te staan achter het ongeluk verlaten hun auto.
Foto: AFP

Verkeer omgeleid

Het verkeer tussen Antwerpen en Rotterdam kan het beste omrijden via de A12 en de A4 in de richting van Bergen op Zoom, meldt het Belgische verkeerscentrum. Voor het verkeer op de E19 achter het ongeluk is een omleiding ingesteld.

De snelweg blijft naar verwachting nog lange tijd dicht.