Premier Mark Rutte reist dinsdag naar Ankara voor overleg met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Rutte had Erdogan in een eerder telefoongesprek al beloofd om snel langs te komen.

De relatie met Turkije is de afgelopen jaren zeer moeizaam geweest. Erdogan probeert al een tijdje weer de banden aan te halen met landen waarmee hij gebrouilleerd was.

Vorig jaar oktober dreigde Erdogan de Nederlandse ambassadeur nog het land uit te zetten. Dat was een reactie op een verklaring van tien ambassadeurs waarin zij opriepen om de Turkse zakenman en filantroop Osman Kavala op vrije voeten te stellen. De zaak liep uiteindelijk met een sisser af.

De verhoudingen tussen Nederland en Turkije zijn al jaren moeizaam. Dat heeft te maken met het autoritaire beleid van Erdogan, het schenden van mensenrechten en de onderdrukking van de media. Ook buitenlandse militaire avonturen van Turkije in Libië, Syrië en Azerbeidzjan vielen niet goed in Den Haag.

Een dieptepunt in de relatie vond plaats in 2017 toen Nederland weigerde Turkse bewindslieden hier campagne te laten voeren. Het leidde ertoe dat Nederland een Turkse minister het land uitzette. Erdogan beschuldigde Nederland toen van nazisme en Rutte noemde Erdogan hysterisch.

Rutte voerde al persoonlijke gesprekken met Erdogan

De banden werden een jaar later weer hersteld, maar echt warm werden ze nooit. Rutte kwam sindsdien niet in Ankara, maar heeft de afgelopen tijd wel een paar lange gesprekken met Erdogan elders gevoerd. "De persoonlijke verhoudingen zijn altijd goed gebleven", zei Rutte na de ministerraad.

Volgens de premier is het belangrijk dat landen binnen de NAVO intensief met elkaar in gesprek blijven. "Turkije is van groot belang voor de verdediging van de oostflank", zei hij. Duitsland heeft als een van de weinige Europese landen intensief contact met Turkije. Dat moet door meer landen gebeuren, vindt Rutte.

Hij heeft onlangs in een telefoongesprek met Erdogan gezegd snel langs te komen. Dat bezoek komt nu in de aanloop naar de NAVO-top goed uit, aldus de premier. Bovendien is Erdogan een van de weinige leiders die op het ogenblik contact heeft met de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Eerder dit jaar zocht Turkije al toenadering tot Israël. Dat is een oude bondgenoot van Turkije, maar de afgelopen jaren was de relatie zeer verzuurd. Ook met buurlanden Armenië en Griekenland zoekt Ankara een betere relatie. De economie van Turkije verkeert al langer in zwaar weer.