De Noord-Iraakse stad Erbil is in de nacht van zaterdag op zondag getroffen door twaalf ballistische raketten die volgens Koerdische veiligheidstroepen "gericht werden afgevuurd op het Amerikaanse consulaat". Volgens het Iraakse ministerie van Volksgezondheid zijn er geen slachtoffers gevallen.

De gouverneur van de Koerdische regio in Irak bevestigt de aanval op Erbil. The Wall Street Journal schrijft op basis van een Amerikaanse regeringsfunctionaris dat Iran achter de aanval zit.

In Erbil bevindt zich een consulaat van de Verenigde Staten, maar Amerikaanse bronnen bevestigen niet dat deze diplomatieke post het doelwit van de aanval was. Correspondenten van onder meer het Franse persbureau AFP melden dat er explosies klonken in Erbil. Ook zou het gebouw waar zender Kurdistan24 gehuisvest is beschadigd zijn.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris bevestigt tegenover persbureau Reuters dat er geen Amerikaanse militairen om het leven zijn gekomen als gevolg van de raketaanval. Ook zouden het consulaat en Amerikaanse bases niet beschadigd zijn.

Ongeveer 2.500 Amerikaanse troepen bevinden zich in Irak. Het Nederlandse leger is met 175 militairen aanwezig in Irak, onder meer voor de beveiliging van het militaire deel van de internationale luchthaven van Erbil.

Volgens de Koerdische veiligheidstroepen werd de nachtelijke aanval "buiten Irak, om precies te zijn vanuit het oosten" uitgevoerd. Ten oosten van Irak ligt Iran, maar of de raketten uit die richting kwamen, kan niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Vorige week werden volgens Iran twee leden van elite-eenheden van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood bij een Israëlische aanval in Syrië. Op de officiële website van de Revolutionaire Garde stond toen: "Het zionistische regime (Israël) zal boeten voor deze misdaad."