Het Russische konvooi dat op weg naar Kiev lange tijd geen beweging vertoonde, is (deels) opgesplitst en verspreidt zich over de regio. Het lijkt zich te positioneren, blijkt uit nieuwe satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies.

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Wij zetten daarom de recentste gebeurtenissen meerdere keren per dag voor je op een rij. Abonneer je op de tag 'Oekraïne-update' om een melding te krijgen wanneer we weer zo'n overzicht plaatsen.

Terwijl Kiev is omgebouwd tot een fort, komt het Russische konvooi in beweging. Op zo'n 25 kilometer ten noordwesten van Kiev zijn militaire voertuigen zichtbaar die geparkeerd staan op oprijlanen van huizen. Bij het iets noordelijkere Berezhanka staan tankauto's in een veld opgesteld. Ook staan er volgens Maxar trucks met lanceerinstallaties.

Artillerie-eenheden, gewapend met hou­wit­sers, zouden gevechtsposities hebben ingenomen aan de bosrand bij het dorpje Lub'yanka, ongeveer 40 kilometer van het centrum van Kiev. Het Britse ministerie van Defensie meldde donderdag op Twitter dat de Russische troepen de komende dagen mogelijk versterking krijgen van dienstplichtigen.

Drone filmt aanval Oekraïens leger op Russische tankcolonne
37
Drone filmt aanval Oekraïens leger op Russische tankcolonne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemde in zijn dagelijkse videoboodschap de aanval op een humanitaire corridor "je reinste terreur". Russische troepen hebben volgens de president bij de Oekraïense havenstad Mariupol een tankaanval uitgevoerd op de plaats waar een humanitaire corridor was afgesproken.

Vanwege de gevechten konden burgers de stad niet verlaten, terwijl hulpkonvooien juist de stad niet in konden komen en moesten omkeren. Ook evacuaties uit de stad Volnovakha, in de regio Donetsk, zouden zijn verhinderd.

Rond andere steden werkten de humanitaire corridors donderdag wel. Volgens Zelensky zijn de afgelopen twee dagen ongeveer 100.000 burgers geëvacueerd uit belegerde steden.

Gevluchte mensen uit Oekraïne.

Gevluchte mensen uit Oekraïne.
Gevluchte mensen uit Oekraïne.
Foto: ANP

De Europese Commissie zegt dat we over vijf jaar van Russische brandstof af kunnen zijn. Eerder deze week werd als termijn "ruim voor 2030" genoemd en ging het alleen om gas.

Rusland is nu nog goed voor 45 procent van het gas dat de unie invoert en levert daarnaast olie en kolen. Binnen een jaar kan de EU af van twee derde van het gas dat het van Rusland betrekt, zei Eurocommissaris Frans Timmermans eerder deze week.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Russische troepen mogelijk versterking zouden krijgen van huurlingen. Het gaat echter om dienstplichtigen.