De politiecommandant in Ottawa wil bijna tweeduizend extra politieagenten tot zijn beschikking krijgen om het truckersprotest in de stad te beëindigen. Dat schrijft het Canadese medium CBC News maandag na spoedberaad in de Canadese hoofdstad. Het gaat om vrijwel een verdubbeling van het aantal agenten dat actief is in Ottawa.

Het centrum van Ottawa wordt al elf dagen bezet door duizenden aanwezigen met zo'n vijfhonderd vrachtwagens. De truckers protesteren tegen een vaccinatieplicht en overige coronamaatregelen. Velen waren dagenlang onderweg om in Ottawa te komen.

De betogers zeggen pas te willen vertrekken als premier Justin Trudeau de coronamaatregelen aanpast. Agenten weten niet hoe zij kunnen ingrijpen.

Hoewel het protest relatief geweldloos verloopt, zijn er veel meldingen van overlast. Zo toeteren de vrachtwagens erg luid en is het centrum moeilijk bereikbaar. Politiecommandant Peter Sloly wil het geluids- en verkeersoverlast tegengaan door de boetes die truckers riskeren te verhogen.

Politie wil voedsel onderscheppen

Om tot die tijd al van betogers af te komen, probeert de politie de toevoerstroom van voedsel en benzine te onderscheppen: mensen die alsnog proberen om de truckers te helpen, worden gearresteerd.

Burgemeester Jim Watson besloot zondagavond tot het afroepen van de noodtoestand. Het is niet duidelijk welke extra maatregelen hij de truckers op wil leggen. Sloly wil dat Watson aan de landelijke regering om hulp vraagt. Volgens hem heeft Ottawa zelf niet voldoende middelen om het protest te beëindigen en hij weet dan ook niet wanneer de truckers zullen vertrekken.