Meer dan 250.000 huishoudens in de Verenigde Staten zitten zonder stroom als gevolg van winters weer. Ook zijn meer dan 5.500 vluchten geannuleerd.

Voor meer dan 100 miljoen Amerikanen, in een gebied dat zich uitstrekt van de zuidelijke staat Texas tot aan Maine in het noordoosten van het land, gelden momenteel weerwaarschuwingen. The National Weather Service spreekt van "onmogelijke reisomstandigheden" in sommige gebieden.

De winterse storm bracht in een groot deel van het midden van de Verenigde Staten sneeuw en windsnelheden tot ruim 50 kilometer per uur met zich mee. Elders viel veel regen, die door de vrieskou veranderde in ijzel op de wegen. De lage temperaturen houden volgens het weerinstituut nog enkele dagen aan. De "grote, langdurige en significante" storm trekt de komende dagen weg via het noordoosten.

Op donderdag zaten volgens The Washington Post ruim 250.000 huishoudens zonder stroom in de staten Tennessee, Texas, Arkansas, Ohio en Kentucky. Deze elektriciteitsproblemen zijn op veel plekken het gevolg van ijs en sneeuw of omgevallen bomen op de bovengrondse elektriciteitsleidingen.

Vorig jaar zaten miljoenen Texanen zonder stroom

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, zegt echter dat het elektriciteitsnetwerk in zijn staat "volledig functioneert en betrouwbaar blijft". Vorige winter werd het net door winters weer verlamd, waardoor miljoenen Texanen zonder stroom kwamen te zitten.

Er werden donderdag meer dan 5.500 vluchten geannuleerd, zo'n 10 procent van het totale aantal vluchten in de Verenigde Staten op één dag. Sinds het begin van de coronapandemie, in april 2020, waren er niet eerder zulke ernstige verstoringen.

Duizenden Amerikanen zitten vast op luchthavens. Vooral Dallas, een van de grootste steden van Texas, werd met ruim elfhonderd geannuleerde vluchten hard getroffen. De landingsbanen van de luchthaven liggen vol met sneeuw en ijs.

Amerikaanse staten gaan gebukt onder winters noodweer
36
Amerikaanse staten gaan gebukt onder winters noodweer