Een in scène gezette video over een Oekraïense volkerenmoord op Russischsprekende mensen zou voor Rusland het motief moeten worden om het buurland binnen te vallen. Volgens Amerikaanse media hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten bewijzen gevonden dat de Russen een dergelijke nepvideo wilden fabriceren om een invasie goed te praten.

De Russen wilden een aanval in scène zetten en filmen, aldus de Amerikaanse inlichtingendiensten. Moskou wilde de propagandavideo dan gebruiken om Oekraïne te beschuldigen van genocide tegen Russischsprekende mensen. Dat zou een ​​Russische aanval moeten rechtvaardigen. Een recente Russische desinformatiecampagne met valse beschuldigingen van genocide zou de geloofwaardigheid van de bewijzen onderstrepen.

De Amerikaanse autoriteiten spreken over een extreem omvangrijk complot. Er zouden zelfs echte lijken zijn gebruikt om slachtoffers van de strijd te verbeelden. Acteurs speelden de rouwenden.

Op de video zou te zien zijn hoe vermeende Oekraïense soldaten Russischsprekende mensen aanvallen, in het oosten van Oekraïne met zijn pro-Russische bevolking of in Rusland zelf.

De Russische video zou voortborduren op recente desinformatiecampagnes, aldus hoge regeringsfunctionarissen en andere betrokkenen. De Verenigde Staten hopen het plan te verhinderen door het openbaar te maken.

Volgens de plaatsvervangend nationale veiligheidsadviseur van de VS, Jon Finer, toont het plan duidelijk het cynisme bij de Russen. "We weten niet definitief of de Russen dit gaan doen. We weten wel dat dit een mogelijkheid is die ze overwegen. Dit soort voorwendsels hebben ze in het verleden ook al gebruikt om militaire acties te rechtvaardigen."

Eerder werd in westerse landen al geopperd dat de Russen onder "valse vlag" zullen proberen een confrontatie uit te lokken om een nieuwe invasie in Oekraïne te rechtvaardigen, na de inname van de Krim in 2014.

Wat heeft Nederland te zoeken in het Oekraïneconflict?
224
Wat heeft Nederland te zoeken in het Oekraïneconflict?