Premier Mark Rutte heeft woensdag in Kiev overleg gevoerd met zijn Oekraïense ambtgenoot Denys Shmyhal. Het belangrijkste onderwerp van gesprek was de oplopende spanningen met Rusland.

Rutte sprak de hoop uit dat de situatie weer tot bedaren komt en de sancties die voorbereid worden niet nodig zullen blijken. Hij heeft nog de hoop "dat de kalmte zal overwinnen".

De Nederlandse premier wilde niet speculeren over een verdere escalatie van het conflict. Wel betuigde hij tegen Shmyhal expliciet zijn steun aan Oekraïne. "U heeft vrienden over de hele wereld, dat weet u." Een openlijke steunbetuiging is een van de belangrijkste redenen voor het bezoek.

De ontmoeting tussen de regeringsleiders van Nederland en Oekraïne werd enkele maanden geleden al gepland. Toen zag de wereld er nog anders uit, bracht Rutte in herinnering. Aanvankelijk was het plan om het te hebben over de onderlinge economische banden, en om de Oekraïense regering te bedanken voor de rol in de afwikkeling van de ramp met vlucht MH17.

Tijdens een gesprek op de Nederlandse ambassade in Kiev heeft Rutte eerder op de woensdag ook gesproken met leden van het Joint Investigation Team (JIT), die de rechtszaak tegen de verdachten in die zaak hebben voorbereid. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra sprak met zijn ambtgenoot Dmytro Kuleba.

Voor de Nederlandse bewindslieden staat woensdag nog een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de agenda. Daarna reizen Rutte en Hoekstra door naar buurland Moldavië.

Rutte: 'Verdere agressie tegen Oekraïne zal serieuze consequenties hebben'
39
Rutte: 'Verdere agressie tegen Oekraïne zal serieuze consequenties hebben'