
Rutte en Hoekstra naar Oekraïense hoofdstad Kiev: dit gaan ze er doen
De situatie in Oekraïne is zeer gespannen sinds een conflict over een mogelijk NAVO-lidmaatschap van het land. Rusland is daar fel op tegen, en vindt dat het bondgenootschap zich te veel doet gelden in het oosten van Europa.
Intussen maken onder andere de Europese Unie en de Verenigde Staten zich grote zorgen over het grote aantal Russische militairen dat zich langs de grenzen van Oekraïne heeft verzameld, inclusief wapentuig. Rutte heeft de situatie "zeer ernstig" genoemd.
Volg dit onderwerp
Oekraïne heeft gevraagd om militaire middelen en geld om zich te kunnen verweren tegen een eventuele aanval. Daarnaast maakt het land zich zorgen over cyberaanvallen vanuit Rusland. Nederland heeft al laten weten bereid te zijn om wapens te leveren waarmee Oekraïne zichzelf kan verdedigen.
Hoe die bijdrage er precies uit zal zien, is nog niet helemaal duidelijk. Rutte wil met zijn bezoek laten zien dat het Westen "zichtbaar betrokken is", maar zei niet te verwachten dat hij tijdens zijn bezoek deze week al toezeggingen kan doen.
Afgelopen week zijn de zorgen over de veiligheidssituatie in het land verder opgelopen. De Britten en Amerikanen hebben al familieleden van ambassadepersoneel teruggehaald. Nederland ziet vooralsnog geen reden om mensen weg te halen. Wel mag ambassadepersoneel dat zich onveilig voelt het land verlaten, zei Hoekstra eerder.

Rutte en Hoekstra spreken woensdag met de president
Op de eerste dag van het tweedaagse bezoek aan Oekraïne spreken Hoekstra en Rutte niet met president Zelensky. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken staat de lunch met de president nu op woensdag gepland.
Op dinsdagavond wordt er gedineerd met premier Denys Shmyhal. Verder staan er gesprekken met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven op het programma. Ook vinden er bezoeken in het kader van de MH17-ramp plaats, waaronder een bezoek aan het Joint Investigation Team (JIT).
Na het overleg in Oekraïne reizen Rutte en Hoekstra woensdag door naar buurland Moldavië. Daar spreken ze met president Maia Sandu en premier Natalia Gavrilița. Ook daar staan de opgelopen spanningen tussen Oekraïne en Rusland op de agenda, evenals "onze economische samenwerking, energie en versterking van de rechtsstaat", kondigde Rutte aan.

NUjij: Uitgelichte reacties