De eerste Canadese truckers zijn in Ottawa gearriveerd om zaterdag deel te nemen aan een groot coronaprotest bij het parlementsgebouw in de Canadese hoofdstad. Autoriteiten verwachten een grote (verkeers)chaos; vanuit alle uithoeken van het land zijn nog honderden truckers onderweg. De organisatie heeft met klem gemeld geen extreemrechtse uitingen te willen zien of horen.

"We zien nu borden waarop de Canadese overheid communisten en nazi's wordt genoemd", aldus Mike Millian van de Private Motor Truck Council, een grote landelijke truckerskoepel, tegen CBC Radio.

"Iedereen die de aangekondigde vaccinatieplicht vergelijkt met de Holocaust, moet zichzelf bijscholen", beklemtoont Millian.

Het is niet duidelijk hoeveel truckers er exact onderweg zijn naar Ottawa. Autoriteiten hebben moeite om een betrouwbare schatting te maken, omdat de truckers over een groot gebied verspreid zijn.

Dat maakt volgens eigenaren van lokale vrachtwagenparkeerplaatsen niet uit. "Honderden vrachtwagens kunnen het centrum van de stad gemakkelijk lamleggen", citeert Ottawa Citizen een betrokkene.

Truckers komen aan in Canadese hoofdstad voor coronaprotest
26
Truckers komen aan in Canadese hoofdstad voor coronaprotest

Protest is gericht tegen vaccinatieplicht voor truckers

Aanleiding voor het truckersprotest is een aangekondigde vaccinatieplicht en -controle voor vrachtrijders. Volgens de autoriteiten is het gros van de truckers gevaccineerd, maar toch ontstond een (felle) beweging die zich tegen alle beperkingen keerde.

De meeste truckers zijn al dagen op pad. Het gros van hen reist in een zelfbenoemd 'vrijheidskonvooi'. Zij vertrokken vanuit de steden Vancouver en Prince George, op meer dan 3.500 kilometer afstand van Ottawa. Zij arriveren waarschijnlijk zaterdagochtend- of middag.

Politie heeft gewone burgers gevraagd niet te reizen

De chauffeurs krijgen veel bijval en er zijn veel mensen die een stukje meerijden. Premier Justin Trudeau heeft de betogers afgedaan als "een marginale minderheid die onaanvaardbare meningen verspreidt".

Regionale politiekorpsen vragen inwoners dit weekend niet te reizen. Op wegen rondom Ottawa worden "enorme verkeershinderingen" verwacht. "Als je afspraken hebt, wees er dan op voorbereid om je plannen aan te passen", aldus de politie van Ottawa. Sommige winkels in de stad blijven zaterdag preventief dicht.

Truckers komen aan in Canadese hoofdstad voor coronaprotest
26
Truckers komen aan in Canadese hoofdstad voor coronaprotest