De Verenigde Staten en NAVO-bondgenoten verwerpen de eisen van Rusland wat betreft de aanwezigheid van het bondgenootschap in Oost-Europa. Dat herhaalden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en NAVO-topman Jens Stoltenberg woensdag op een persconferentie.

De VS en de militaire alliantie hebben hun antwoord op verzoek van Moskou op papier gezet en aan het Kremlin overgebracht. Dat ze aan die wens tegemoetkomen en ook andere handreikingen willen doen, is volgens hen een uitnodiging aan Rusland om de gesprekken voort te zetten.

Rusland wil onder meer de garantie dat buurland Oekraïne geen lid mag worden van de NAVO. Blinken en Stoltenberg benadrukten dat Oekraïne het recht heeft zelf zijn bondgenoten te kiezen.

De Russen willen ook dat alle NAVO-troepen weggehaald worden uit NAVO-lidstaten die ooit deel uitmaakten van het communistische oostblok, zoals de Baltische staten, Roemenië en Bulgarije. De Amerikanen zeiden al eerder daar helemaal niets voor te voelen.

NAVO-baas Stoltenberg stelde voor om nauwer te gaan overleggen, zoals in het verleden. Ook kunnen volgens de Noor beide kampen opener worden over hun militaire kracht en manoeuvres en kunnen ze afspreken hun wapenarsenaal samen af te bouwen. Verder moet er bijvoorbeeld weer een onderlinge telefoonlijn komen voor noodgevallen.

Blinken denkt dat de reactie een "serieuze diplomatieke weg" biedt. Volgens hem hebben de Amerikanen goed gekeken naar de Russische zorgen. Het is aan de Russen te besluiten hoe ze reageren, aldus de minister.

Wat heeft Nederland te zoeken in het Oekraïneconflict?
224
Wat heeft Nederland te zoeken in het Oekraïneconflict?