Automobilisten in het Verenigd Koninkrijk moeten vanaf zaterdag verplicht de zogenoemde Nederlandse greep toepassen bij het openen van autodeuren, meldt BBC News woensdag. Wie weigert bij het uitstappen zijn autodeur te openen met de hand die er het verst bij vandaan is, riskeert een boete van 1.000 pond (zo'n 1.200 euro).

De regel wordt zaterdag opgenomen in de Highway Code met regels voor weggebruikers. Het is niet bekend of de regel ook geldt voor autopassagiers.

Voor de invoering van de Nederlandse greep (Dutch reach) is jaren campagne gevoerd. Uitstappende automobilisten kunnen door die greep makkelijker over hun schouders kijken om te zien of er andere weggebruikers naderen, zoals fietsers.

Door een autodeur te openen met de hand die er het verst bij vandaan is, worden je hoofd en schouder richting de deur gedraaid. Je kijkt zo sneller naar buiten voordat je de deur opent.

Voor bestuurders en passagiers op de voorstoel geldt bovendien dat hun blik door het toepassen van de greep eerder op hun buitenspiegel valt. Ook daardoor kunnen ze andere verkeersdeelnemers die van achteren naderen eerder zien.

Activist Jeff Boulton juicht toe dat de Britten de regel nu invoeren. Hij verloor in 2016 zijn zoon bij een verkeersongeval. "Zoals de meeste mensen wisten we niets over de Nederlandse greep tot Sam om het leven kwam", zei hij volgens BBC News. "Als we de regels 55 jaar geleden hadden aangepast toen de Nederlanders dit bedachten, zou Sam nu nog leven."

Ook Cycling UK is blij met de aanpassing van het verkeersreglement. De fietsersorganisatie zegt dat Britten weliswaar niet zijn gewend aan de Nederlandse greep, maar dat de methode makkelijk aan te leren is en levens kan redden.