Een 36-jarige Fransman is dinsdag door de rechtbank in Iran veroordeeld tot acht jaar cel wegens spionage. Benjamin Brière werd in mei 2020 gearresteerd, nadat hij met een drone foto's had gemaakt in een natuurgebied aan de grens met Turkmenistan.

Hij kreeg ook acht maanden cel opgelegd voor het voeren van propaganda tegen het islamitische systeem in Iran.

Volgens de Franse advocaat van Brière is de veroordeling politiek gemotiveerd en was het proces een "maskerade". Brière zou een "gijzelaar" zijn van het Iraanse regime, dat hem wil gebruiken als wisselgeld in de onderhandelingen met het Westen over vernieuwing van het atoomakkoord uit 2015.

In dat akkoord werd afgesproken dat Iran geen kernwapens zou ontwikkelen in ruil voor opheffing van de economische sancties tegen het land. De partijen in het akkoord - Duitsland, Frankrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk - praten momenteel onder leiding van de Europese Unie in Wenen met Iran.

In totaal zitten zo'n vijftien mensen met een westers paspoort in Iraanse gevangenissen vanwege beschuldiging van spionage. Brière is de enige van hen die niet óók de Iraanse nationaliteit heeft. Verschillende gevangenen zijn uit protest in hongerstaking gegaan. Ook Brière heeft volgens zijn advocaat sinds Kerst niets meer gegeten.