De Britse premier Boris Johnson heeft in juni 2020 tegen de regels in een verjaardagsfeestje gehouden, meldt ITV News maandagavond. Zijn vrouw Carrie Johnson zou hebben geholpen bij de organisatie van de surpriseparty. Zijn regering lag al onder vuur door een tiental andere (vermeende) feestjes in lockdowntijd.

Er waren maximaal dertig mensen aanwezig bij het evenement in de Cabinet Room, dat werd gevierd na een officieel bezoek van de premier aan een school in Hertfordshire.

Negen dagen voor het vermeende verjaardagsfeest op 10 juni had Johnson de bevolking op een persconferentie gevraagd zich "terughoudend op te stellen en de regels die bedoeld zijn om iedereen te beschermen te respecteren".

Volgens ITV News zijn op de avond van 19 juni 2020 ook vrienden ontvangen in de woning van de premier, wat een verdere overtreding van de regels zou zijn. De feestgangers aten picknickmaaltijden en de bijeenkomst zou maximaal een half uur hebben geduurd. De woordvoerder van 10 Downing Street zegt dat Johnson korter dan tien minuten aanwezig was.

Met de onthulling over zijn verjaardagsfeest komt de positie van Johnson verder onder druk te staan. Nadat hij excuses had aangeboden, kon hij rekenen op de steun van de Conservative Party. Of dat zo blijft, zal binnenkort blijken.

Koningin Elizabeth vierde haar verjaardag sober

De onthulling maakt nog meer los omdat koningin Elizabeth zich zes dagen voor de verjaardag van Johnson wél aan de regels hield. Zij beleefde in haar eentje, zonder familie aan haar zijde, een sobere verjaardagsceremonie.

De koningin volgde de jaarlijkse Trooping the Colour-parade vanachter de muren van Windsor Castle, zonder dat er iets van te zien was voor het publiek, terwijl de parade werd geleid volgens de strikte richtlijnen, en dus met 2 meter onderlinge afstand.

Johnson wéér betrapt: uit deze feestjes bestaat 'partygate' inmiddels
174
Johnson wéér betrapt: uit deze feestjes bestaat 'partygate' inmiddels