De NAVO stuurt versterkingen naar Oost-Europese lidstaten en brengt troepen in gereedheid. De extra gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems moeten Rusland afschrikken in het conflict met Oekraïne, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg maandag.

Waar draaien de spanningen in het grensgebied tussen Oekraïne en Rusland om?

  • De Russen zeggen zich bedreigd te voelen als het NAVO-grondgebied tot aan de Russische grens komt. Dat zou gebeuren indien Oekraïne toetreedt tot de NAVO, maar daar zijn geen concrete plannen voor.
  • De spanning tussen Rusland en het Westen is opgelopen door de Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne. Er zijn de afgelopen tijd veel meer militairen met materieel naar het grensgebied gestuurd.
  • De NAVO vreest dat Rusland overweegt Oekraïne binnen te vallen. In 2014 annexeerde Rusland al de Krim, een schiereiland in het zuiden van Oekraïne.

Rusland heeft veel militairen samengetrokken langs de Oekraïense grens en bereidt zich volgens de Verenigde Staten op voor een aanval. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het militaire bondgenootschap zegt een aanval op het land niet te accepteren.

In het geval van een aanval zullen westerse landen zware sancties tegen Rusland afkondigen. Ook naburige NAVO-landen als Polen en de Baltische landen voelen zich door Rusland bedreigd.

Nederland kondigde eerder aan twee F-35's naar Bulgarije te sturen en heeft een amfibisch transportschip, met landingsvaartuigen en helikopters, en twee landeenheden klaarstaan. Verder zendt Frankrijk versterkingen naar Roemenië en Denemarken naar Litouwen en de Oostzee.

Stoltenberg "verwelkomt de extra troepen die de bondgenoten bijdragen". De NAVO zal "alle maatregelen blijven nemen die nodig zijn om alle bondgenoten te beschermen en te verdedigen, ook door het oostelijke deel van de alliantie te versterken".

De NAVO-baas wijst erop dat de NAVO voor het eerst troepen in Polen en de Baltische staten stationeerde na de Russische inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim. Die moesten "duidelijk maken dat een aanval op één bondgenoot als een aanval op de hele alliantie wordt beschouwd".

Brussel schiet Oekraïne te hulp met 1,2 miljard

De Europese Commissie wil Oekraïne helpen met 1,2 miljard euro. Het land raakt in geldnood en lenen wordt moeilijker en duurder nu Rusland dreigende taal uitslaat en een grote troepenmacht naar de grens heeft gestuurd.

"De Commissie kondigt een nieuw financieel hulppakket aan dat leningen en giften bevat", zegt voorzitter Ursula von der Leyen. "Dit pakket zal Oekraïne helpen zijn financiële behoeften als gevolg van het conflict te vervullen." Von der Leyen "rekent erop" zo snel mogelijk goedkeuring van de EU-landen en het Europees Parlement te krijgen en wil dan meteen 600 miljoen euro overmaken naar Kiev.

De Commissie zal Oekraïne later dit jaar nog eens 120 miljoen euro schenken om het land te helpen zijn overheidsapparaat te versterken en weerbaarder te worden.

VK haalt personeel terug uit

Oekraïne om spanningen, EU-landen nog niet

Het Verenigd Koninkrijk haalt uit voorzorg een deel van het ambassadepersoneel en hun familieleden terug uit Oekraïne. De Europese Unie is nog niet van plan gezinnen van EU-diplomaten uit Oekraïne terug te halen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf zaterdag te kennen nog geen reden te zien om ambassadepersoneel uit Oekraïne terug te halen. Dat wordt volgens het ministerie voortdurend opnieuw bekeken en afgewogen.

Waarom het Westen bezorgd is over Russische troepen nabij Oekraïne
144
Waarom het Westen bezorgd is over Russische troepen nabij Oekraïne