Het Verenigd Koninkrijk haalt een deel van het ambassadepersoneel en hun familieleden terug uit Oekraïne. De Britten hebben dat besloten vanwege de toenemende spanningen in de regio, waar wordt gevreesd voor een inval door Rusland. De Europese Unie is nog niet van plan gezinnen van EU-diplomaten uit Oekraïne terug te halen.

Waar draaien de spanningen in het grensgebied tussen Oekraïne en Rusland om?

  • De Russen zeggen zich bedreigd te voelen als het NAVO-grondgebied tot aan de Russische grens komt. Dat zou gebeuren indien Oekraïne toetreedt tot de NAVO, maar daar zijn geen concrete plannen voor.
  • De spanning tussen Rusland en het Westen is opgelopen door de Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne. Er zijn de afgelopen tijd veel meer militairen met materieel naar het grensgebied gestuurd.
  • De NAVO vreest dat Rusland overweegt Oekraïne binnen te vallen. In 2014 annexeerde Rusland al de Krim, een schiereiland in het zuiden van Oekraïne.

De Britse ambassade meldt dat de ambassade in Kiev openblijft en dat essentieel werk zal worden voortgezet. De Britse omroep BBC News meldt maandagochtend dat ongeveer de helft van de medewerkers blijft en dat er al een begin is gemaakt met de terugtrekking.

Het gedeeltelijke vertrek volgt op de oproep van de Verenigde Staten aan familieleden van Amerikaans ambassadepersoneel om Oekraïne te verlaten. Die groep wordt vanaf maandag geëvacueerd, eveneens vanwege zorgen over een mogelijke inval. Oekraïne heeft de Amerikaanse oproep voorbarig genoemd.

EU ziet 'nog geen specifieke redenen'

De Europese Unie is nog niet van plan familieleden van EU-diplomaten uit Oekraïne te terug halen, liet EU-buitenlandchef Josep Borrell eerder maandag weten.

"Wij gaan niet hetzelfde doen, omdat we daarvoor nog geen specifieke redenen hebben", zei Borrell. Hij verwacht later op de dag uitleg van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die deelneemt aan een overleg met zijn EU-collega's.

Tenzij de Amerikaan "informatie geeft die zo'n stap rechtvaardigt", blijft het EU-personeel in Oekraïne. "Zolang het overleg met Rusland nog loopt, denkt ik niet dat we Oekraïne moeten verlaten", aldus Borrell.

Nederland ziet nog geen reden voor evacuatie

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf zaterdag te kennen nog geen reden te zien om ambassadepersoneel uit Oekraïne terug te halen. Dat wordt volgens het ministerie voortdurend opnieuw bekeken en afgewogen.

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en zijn EU-collega's bespreken de spanningen tussen Rusland en Oekraïne maandag in Brussel. Ze zijn volgens Borrell "ongekend eensgezind", ook al wil bijvoorbeeld Duitsland Rusland veel behoedzamer tegemoet treden dan bijvoorbeeld Polen en de Baltische staten.

Waarom het Westen bezorgd is over Russische troepen nabij Oekraïne
144
Waarom het Westen bezorgd is over Russische troepen nabij Oekraïne