Een groep gemaskerde relschoppers is zondag in Brussel tijdens een demonstratie tegen het Europese coronabeleid de confrontatie aangegaan met de politie.

Er werd met hekken en andere voorwerpen gegooid. Enkele gebouwen en wagens zijn beschadigd. Op videobeelden is te zien dat de politie traangas en een waterkanon heeft ingezet.

Relschoppers probeerden ook een gebouw van de Europese Unie binnen te dringen. Daarbij zijn meerdere ruiten gesneuveld. De politie verhinderde dat mensen het pand en andere Europese instellingen konden binnendringen.

Zeker zeventig mensen zijn aangehouden omdat ze "in het bezit waren van of gegooid hebben met projectielen", aldus een politiewoordvoerder. Ook zijn mensen opgepakt voor beschadigingen van de openbare weg. Voor het begin van de betoging werden al zes mensen aangehouden. Zij waren in het bezit van verboden of gevaarlijke voorwerpen.

Meerdere agenten en burgers raakten gewond bij de rellen. In totaal werden drie politiemensen en twaalf demonstranten overgebracht naar het ziekenhuis. Van hen verkeert niemand in levensgevaar.

Tienduizenden aanwezigen, ook Nederlanders

Volgens een schatting van de politie zijn ongeveer 50.000 mensen naar Brussel gekomen om te protesteren tegen het coronabeleid. In de menigte waren naast Vlaamse en Belgische ook Nederlandse, Franse, Poolse en Duitse vlaggen te zien.

De betogers hadden zich vanaf 11.00 uur op het station Brussel-Noord verzameld. De politie fouilleerde daar de mensen die van de trein kwamen. Enkele deelnemers werden aangehouden, omdat ze gevaarlijke voorwerpen bij zich hadden. De betogers bereikten rond 13.00 uur het Jubelpark, waar enkele toespraken gehouden werden.

Ook eerdere betogingen in Brussel tegen de coronamaatregelen liepen uit de hand. Om de betoging dit keer in goede banen te leiden, zetten de organisatoren zelf stewards in en hadden ze de actievoerders opgeroepen vreedzaam te betogen.

Coronaprotest Brussel escaleert: politie bekogeld met stenen en hekken
52
Coronaprotest Brussel escaleert: politie bekogeld met stenen en hekken